Anasayfa /  Politika

İstanbul 2018 Seçim sonuçları nasıl çıkar Cumhurbaşkanı seçim anketleri

İSTANBUL seçim sonuçları ve oy dağılımı partilerin milletvekili sayısını belirleyecek. İstanbul'da AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti, HDP, Saadet Partisi kaç milletvekili çıkarır cumhurbaşkanı kim olur anket sonuçları neyi işaret ediyor?

Abone ol
Abone ol 21 Haziran 2018 00:18

İSTANBUL 24 Haziran 2018 seçim sonuçları Meclis aritmetiği ve milletvekili sayısı açısından kritik önemde. Türkiye'de 2018 milletvekili genel seçimi ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme işlemi sabah saat 08.00'da başlayıp 17.00'de sona erecek. Seçimlere katılan AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, Vatan Partisi, Hüda Par ve HDP'nin 24 haziran sonuçları büyük önem taşıyor. Partilerin alacağı oylarla meclis şekillenecek. Cumhur ittifakı oy oranları ile Millet ittifakı oy oranları da mecliste kimin  çoğunluğu ele geçireceğini gösterecek.

2018 seçimleri ile parlamenter sistemden başkanlık yetkileri ile donatılmış cumhurbaşkanlığı sistemine de geçiyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçim yarışı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek arasında geçecek. İstanbul milletvekili seçimi oy dağılımı ile birlikte cumhurbaşkanı adaylarının oy oranlarını AA verileri ile seçim akşamı canlı yayınla internethaber.com sitesinde göreceksiniz. 

İSTANBUL seçim sonuçları 24 Haziran 2018 akşamı bu sayfada olacak.

SEÇİM SONUÇLARI ANKETLERİ : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin AR-GE Başkanlığı tarafından yaptırılan ve 87 seçim bölgesinde ilin tek tek incelendiği bir anket çalışması var… Bu ankete göre 600 milletvekili olarak  24 Haziran seçimleri milletvekili dağılım şu şekilde olabilir :  AK Parti; 330 ( Minimum 308, maksimum 350) 

CHP 130 ile 145  arası. milletvekili, MHP 25 ile 30 arası.. İYİ Parti 40 ile 45 arası. Barajı geçmesi halinde HDP 60 ile 70 arası milletvekili çıkarabilir.

SON ANKETLERE GÖRE 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARI NASIL ÇIKAR : Metropoll, Konda, Sonar ve Konsensus’un seçim yasakları sebebiyle kamuoyuna açıklanmayan anketleri 14-16 Haziran tarihleri arasında yapıldı. Seçimlere yönelik bu son ankette Cumhurbaşkanı seçimi ve partilerin oy dağılımına ilişkin taban tabana zıt sonuçlar elde edildi.

Yabancı kaynakların araştırmacısı olarak bu seçimde öne çıkan Metropoll, İYİ Parti için de kamuoyu araştırmaları yapıyor. Haliyle seçime 10 gün kala 14 Haziran'da yaptıkları anketteki Meral Akşener detayı bomba oldu. İşte Metropoll'ün anketine göre, Cumhurbaşkanı adaylarının alması beklenen oy oranları şöyle;

Recep Tayyip Erdoğan % 46,2 (Mayıs anketi 45,9), Muharrem İnce %24,5 (Mayıs anketi 20,1), Selahattin Demirtaş %11,3 (Mayıs %11,4), Meral Akşener %9,2 (Mayıs 11,2), Temel Karamollaoğlu %2,2 (Mayıs 1,7), Perinçek %0,4.

Metropoll  anketinde kararsızlar %3,9 olurken, hiçbir adaya oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı %0,7, protesto oyu kullanacağını söyleyenler %0,3 ve sandığa gitmeyeceğini söyleyenler %0,3 olarak çıktı. Metropoll anketine göre Muharrem İnce Mayıs ayına göre oylarını yaklaşık 5 puan artırmış görünürken Meral Akşener’in oyu 2 puan düşmüş. Erdoğan 0,3 puan, SP adayı Karamollaoğlu da oylarını 0,5 puan artırmış.

PARTİLERİN OY ORANI NE OLUR? : Milletvekili seçimlerinde ise Metropoll Anketine göre kararsızlar dağıtılmadan önce Cumhur İttifakı’nın oyu %46,5, Millet İttifakı %35,5 olurken HDP’nin oyu %11,5. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra, Cumhur İttifakı  %49,4 olurken, Millet İttifakı %38,1, HDP %12,3 ve Diğer oylar %0,2 olarak görünüyor.

KONSENSUS ANKETİ SONUÇLARI : AK Parti için kamuoyu araştırmaları yapan Konsensus'un 16 Haziran’da yapılan anket sonuçları Metropoll'den çok farklı bir sonucu işaret ediyor.Konsensus anketine göre Recep Tayyip Erdoğan ilk turda seçilecek, Cumhur ittifakı %53-55 aralığında oy alarak Mecliste çoğunluğu sağlayacak.

ERDOĞAN RAHAT KAZANIYOR: Konsensus Araştırma Genel Müdür Murat Sarı anketle ilgili şu bilgiler verdi: -'Sonuçları YSK yasakları nedeniyle kamuoyuyla paylaşmayacağız, ancak gelen verilere göre, Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk turda Erdoğan kazanıyor. Muharrem İnce’nin oyu CHP’nin oldukça üzerinde yüzde 33-34’lerde görünüyor. Burada Akşener’in geçen aylara göre önemli ölçüde oy kaybetmesi önemli etkenlerden birisi. Bir de CHP adayının oylarında parçalı bir yapı var. İnce, sadece CHP’den değil farklı kesimlerden, partilerden de oy alıyor, ittifak partilerinden, İYİ Parti’den, SP’den. Oyunu bu çerçevede yükseltiyor. Ama bizim bulgularımıza göre Erdoğan 24 Haziran’da ilk turda rahat kazanıyor”.

İTTİFAK OYLARI NE KADAR : Konsensus anketine göre 24 Haziran seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 53-55, Millet İttifakı’nın oyu yüzde 35-40 aralığında olacak.

HDP BARAJI AŞAMIYOR MU? : Konsensus anket sonuçları yurt içi oyları ile HDP'nin barajı aşamayacağı iddiasında. Murat Sarı şu bilgileri verdi: “HDP bizim anketimizde yurtiçi oylarla barajı aşamıyor. Çok kritik bir noktada, aşma-aşamama arası bir yerde. Ancak yurt dışı oylarda, AK Parti ve HDP en yüksek oyu alıyor. Dolayısıyla, HDP’nin yurt dışı oylarla barajı aşacağını öngörüyoruz, veriler bunu işaret ediyor.”

BU OLURSA CUMHUR İTTİFAKI VEKİL SAYISI OLAY OLUR: HDP bu seçimde barajı aşamadığı taktirde Cumhur İttifakı 400 vekili de aşarak “anayasa değiştirecek çoğunluğa” ulaşabilir.

KONDA ANKETİ SONUÇLARI : Konda'nın anketinde AK Parti-MHP ittifakı (Cumhur İttifakı) yüzde 54 ile ilk turda kazanıyor. CHP, İYİ Parti ve SP'nin oylarının toplamı ise yüzde 31.5 oluyor.

SONAR ANKETİ İKİNCİ TUR DİYOR : Sonar anketine göre ise AK Parti yüzde 42.2, CHP 28.2, MHP 7.1 oy alıyor, HDP ise yüzde 10 alarak yüzde 9.2 olan İYİ Parti'yi geçiyor. Saadet Partisi yüzde 2.1, Vatan Partisi ise yüzde 0,5 oy alıyor. Bu sonuçlara göre Cumhur İttifakı yüzde 49.3, Millet İttifakı ise yüzde 39.5 oy oranına sahip oluyor ve seçim 2. tura kalıyor.



Yorumlar