Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Scooter kullanımına yeni düzenleme: Hız sınırı 15 km'ye düşürüldü

İBB Ulaşım Uyum Merkezi, 61 bin 422 e-scooter müracaatından 52 bin 177’sini kabul etti fakat birtakım yeni kurallar getirdi. E-scooter, 15 yaşından küçüklere kiralanamayacak ve her yere rastgele park edilemeyecek. Belirlenen saatte 25 kilometrelik sürat hududu, 15 kilometreye çekilecek.

Abone ol
Abone ol 02 Eylül 2021 14:06

Pandeminin de tesiriyle tüm dünyada kullanımı yaygınlaşan e-scooter’lar, İstanbul’da da en çok ilgi gören seyahat araçlarından biri oldu. Fiyatları 3 ile 10 bin lira ortasında değişen e-scooter’lar, kiralama sistemiyle İstanbul’un dört bir yanına dağıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Uyum Merkezi’nin evvelki gün yaptığı toplantının kıymetli gündem hususlarından biri de e-scooter’lar oldu.

12 kiralama şirketi toplam 61 bin 422 e-scooter için müsaade istedi. Şile ve Çatalca hariç İstanbul’un ilçeleri için müracaatlar vardı. Müracaatlardan 52 bin 177’sine müsaade çıktı.

Park yasağı getirilen bölgeler

Hürriyet gazetesinden Fatma Aksu’nun haberine nazaran, Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin binalara 100 metre uzaklık içerisinde, askeri güvenlik ve yasak bölgeleri sonlarına 10 metre uzaklık içerisinde, emniyet ünitelerine ilişkin binalar, diplomotik temscilcileklere ilişkin binalar ve cezaevlerinin giriş ve çıkış kapılarına 20 metre uzaklık içerisinde, saray ve kasırların duvarlarına, tarihi surlar ve kapılara, sıhhat kurumlarının giriş- çıkışlarına, okul giriş- çıkışlarına, itfaiye binalarının giriş – çıkışlarına, kamu binalarının giriş- çıkışlarına, yaya geçitlerine, engelli rampalarına, engelli yolları üzerine, toplu taşıma duraklarına ve yangın musluklarına e- scooter park edilmesi yasaklandı.

Yapılan yeni düzenlemeler şu halde:

E-scooter’lar için daha evvel 25 kilometre olarak belirlenen sürat limitinin Moskova ve Tokyo’da 15, Paris, Berlin, Oslo, Stckholm ve Londra’da 20, Washington’da 16, Helsinki ve Roma’da 25 kilometre olduğu belirtilerek, sürat limitinin 15 kilometreye çekilmesi için çalışma yapılmasına karar verildi.

E-scooter paylaşım sistemi başlangıç fiyatı 2 tam elektronik bilet ve dakika başı kullanım fiyatları 1 tam elektronik bileti geçemeyecek.

Açılış fiyatı 1 tam elektronik biletin 1/3’ünden, dakika başı kullanım fiyatı ise 1 tam elektronik biletinden 1/6’sından düşük olamayacak. Bakanlık, kullanım fiyatı ile ilgili taban ve/veya tavan fiyat tarifesi uygulaması getirebilir.

Ön ve art yan kısımlarında reflektif uyarıcı alanlar-şeritler olacak.

Her e- scooter’ın üzerinde, ön, yan ve art kısmında asgarî yüksekliği 3.5 cm olan, harf ve sayılardan oluşan, beyaz yer üzerine siyah renkte, o araca özgün ayırt edici bir kod olacak.

15 yaşını doldurmayanlara kiralanmayacak

E-scooterlarda reklam olmayacak.

15 yaşını doldurmayanlar kiralama yapamayacak.

Tramvay ve metrobüs yollarına girilemeyecek.

Sürat sonu 15 kilometreye düşürüldü

Yayımlanan yönetmeliğe nazaran elektrikli scooter’lar, suratı en fazla 25 km/saate ulaşan, tekerlekli, fren düzeneğine sahip, ayak tahtası ve tutamağı olabilen, dikey bir direksiyon sistemi içerebilen ve ayakta kullanılan elektrikli taşıt olarak tanımlanmıştı. UKOME kararına nazaran sürat hudutları 15 km/saate düşürülecek.

Yorumlar