Anasayfa /  Güncel

Sayıştay’dan kadro alan taşeronlara büyük şok !

Belediye bünyesinde kadroya geçen taşeron işçilere verilen yemek yardımlarında fazladan verilen miktarı oy birliği ile kamu zararı saydı.

Abone ol
Abone ol 06 Mart 2020 20:05

Sayıştay 5. Daire Başkanlığı 16 Ocak 2020 tarihinde 411 nolu karar ile kadroya geçen taşerona önemli bir karar çıktı. Oy birliği ile alınan bu karara 60 gün içinde temyize gidilmesi mümkün olacak. Sayıştay tarafından 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçen işçilere YHK toplu iş sözleşmesi dışında fazladan ödenen yemek bedelini kamu zararı saydı. Bir çok zorluklarla karşılaşıp maaşlarında diğer kamu çalışanları ve kamu işçilerinden farklı büyük kayıp yaşayan taşerondan geçen işçilere belediyelerce yapılan yemek yardımında fazladan ödenen miktar kamu zararı sayıldı. SGK haberinin içeriğine ilişkin detaylar ise şu şekilde.

 Yardımlar 3 Yıldır Sabit

Taşerondan kadroya geçen işçilere yıllık olarak yüzde 4+4 şeklinde maaş ödenmekte olup bu 3 yıldır devam eden uygulamanın yanı sıra işçiler enflasyon farkı da alamıyordu. Aynı zamanda maaş kayıplarının yanında toplu iş sözleşmesinde yer alan hükümler de 3yıl geçerli olduğu için yapılan yardım miktarlarında bir değişiklik olmamış, yani işçilere 2018 yılında 5 TL yemek ücreti verilirken bu ücret 2020 yılında da sabit kaldı. Aynışekilde aile yardımı, çocuk yardımı miktarları vb. ödemelerde 3 yıldır değişiklik görülmedi.

İşçiler Mağdur Oldu

Sayıştay tarafından verilen kararda “Ancak idare tarafından personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına dair gerçekleştirilen hakkedişlerde; TL tutarından fazla yemek yardımı ödendiği görülmüş olup bu suretle kamu zararına sebebiyet verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

İş bu ilamın tebliğ tarihinden itibaren aynı Kanunun 55 inci maddesi gereğince altmış gün içinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi, şeklinde açıklama yapıldı.

Alınan bu karar ile uzun süredir aynı kalan yemek yardımı tutarından fazla ödenen miktarlar kamu zararı sayılacak.

Yorumlar