Anasayfa /  Sağlık

Sakız yuttuğumuzda vücudumuzda neler oluyor?

Sakız yuttuğumuzda vücudumuzda neler oluyor?

Abone ol
Abone ol 28 Eylül 2016 00:06

Çoğu insan sakız yuttuğunda sakızın mide tarafından sindirilip sindirilemeyeceğini merak eder. Bu konuya New York’taki NYU Langona Medical Center’dan Gastroenterolog Doç.Dr. Lisa Ganjhu açıklık getirdi.

Doç.Dr. Lisa Ganjhu bu konuyla ilgili 'Basit olarak sakız diğer yiyecekler gibi vücuttan geçip gidiyor, fakat tamamen sindirilmiyor. Sindirim yolunuz gayet güçlüdür.

Eğer sert bir biftek sindirilebiliyorsa, o zaman sakız da sindirilmeli

' diye konuşuyor. Yani bu da demek ki, sakızı sindirebilecek kadar kuvvetli gastrik hareketler, asitler ve enzimler bulunuyor. Tabii arada ufak bir fark var ki o da kimyasal içeriğinden dolayı sakızın tamamen sindirilmiyor oluşu ve ince bağırsak tarafından da emiliminin gerçekleşmemesi. İçeri bir kez girdi mi, diğer her şey gibi çıkacaktır. Tabi sindirim sistemi hareketliliği kişiye göre değiştiğinden tam olarak zaman vermek mümkün olmamakta diyor Doç.Dr. Ganjhu.

Endişe edebileceğiniz tek şey onun “

sıkışıp kalması

” dır, eğer madde mide yolunu tıkayacak kadar büyükse bu sorun olabilir, ama bu büyüklükte bir şeyi zaten yiyebilme olasılığınız da düşüktür.

Fakat yine de uzmanlar

sakız yutmaktan kaçınmamızı

söylüyor. “Sakız çiğnemenin hiçbir besinsel değeri olmadığından, çoğu sağlık uzmanı sakız yutulmasına karşı çıkacaktır,” diyor Ganjhu. Bunun yanında, sakızı çiğnememizin tüm sebebi aromasını tatmaktır, tattıktan sonra tükürün gitsin. Sakız size zarar vermez ya da öldürmez, ama kasten yutmak da akıllıca bir hareket değildir.” diyor Ganjhu. Ve açıkça belli ki gerçekten büyük bir sakızı yutmamalısınız, çünkü soluk borunuzda kalabilir ve boğulmanıza neden olabilir. Ganjhu'ya göre bu, büyük bir parça yiyecek yutmaya çalışmakla alakalı.

Etiketler sakız
Yorumlar