Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Sahursuz oruç tutulur mu, kabul olur mu?

Ramazan ayında farz olan oruç ibadetini yerine getirecek olan Müslümanlar, sahur ve oruçla ilgili bilgileri araştırıyor. Peki sahura kalkmadan oruç tutulur mu, caiz mi? Niyet etmeden oruç tutulur mu?

Abone ol
Abone ol 04 Nisan 2022 20:05

On bir ayın sultanı, maddi ve manevi arınma ayı olan mübarek Ramazan ayında, farz ibadetlerden biri olan oruç ibadeti yerine getiriliyor.

Bedeni ve nefsi disiplin etmeye odaklanma zamanı olan Ramazan ayında oruç ibadeti ile ilgili detaylar da araştırma konusu oluyor.

Bu ay süresince Milyonlarca Müslüman, oruç tutmak için sahura kalkıp niyetlenecek.

Uzmanlar, oruç tutacak vatandaşların yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmesi ve sahur öğününü atlamaması gerektiğini belirtiyor.

Ancak sahura kalkmak istemeyen veya sahur vaktinde uyanamayan kişiler, sahursuz oruç tutulup tutulmayacağını merak ediyor.

Peki sahursuz oruç tutulur mu, kabul olur mu? Sahura kalkmadan oruç tutmak günah mı, caiz mi? Sahurun önemi nedir? İşte Diyanet'e göre sahursuz oruç tutmak ile ilgili bilgiler...

SAHURSUZ ORUÇ KABUL OLUR MU?
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir.

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih (doğru) değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ancak sahura kalkamamak oruç tutmamak için mazeret değildir. Sahura kalkamayan sabahleyin oruca niyetlenip oruca devam etmelidir.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTMAK GÜNAH MI?
Sahura kalkmadan oruç tutmak, günah değildir. Ancak sahura kalkmak çok sevaptır. Bir yudum su içmek için de olsa, sahura kalkmak iyi olur.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Sahur yemeği mübarektir. Sahurun tamamı berekettir. Bir yudum su için de olsa sahura kalkın! Allahü teâlâ ve melekleri, sahura kalkanlara salât ve selam ederler. [İ. Ahmed]

Sahura kalkın, sahurda bereket vardır. [Buhari]

Sahurda yemek yiyerek, oruç tutmanıza yardımcı olun! [Beyhekî]

Sahur yemeğine kalkmak Allah'ın size bağışladığı berekettir, bunu kaçırmayın! [Nesai]

Yedikleri helâl olmak şartıyla hesaba çekilmeyecek üç kişi: oruçlu, sahur yemeği yiyen ve Allah yolunda nöbet tutandır. [Nesaî]

Sahur yemeğine kalkmak Allah'ın size bağışladığı berekettir, bunu kaçırmayın! [Nesai]

Bir lokma da olsa sahur yemeği yiyin, çünkü onda bereket vardır.[Deylemî]

Müminin sahurunun hurmayla olması ne güzeldir. [Ebu Davud]

Allahü teâlâ, sahura kalkanlara rahmet eder. [Taberanî]

 DİYANET'E GÖRE SAHUR
Sahur yemeği, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce gece yedikleri yemektir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sahura kalkmış ve bunu ümmetine de tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 19, 20).

Resûl-i Ekrem (s.a.s.), sahur yemeğinde “bereket” (Buhârî, Savm, 20) olduğunu ifade etmiş ve sahur yemeğinin, müslümanların orucu ile ehl-i kitabın orucu arasındaki en önemli farklardan biri olduğunu belirtmiştir (Müslim, Sıyâm, 46). Onun sahurla ilgili söz ve uygulamalarından hareketle fakihler, sahura kalkmanın ve sahuru geciktirmenin sünnet olduğunu söylemişlerdir (Kâsânî, Bedâî’, II, 105).

Âlimler, sahurun oruca dayanma gücü verdiğini, maddi-manevi bereketlere vesile olacağını bildirmişlerdir. Çünkü kişi sahura kalkmakla seher vaktini uyanık geçirmiş ve bu vakitte hem dua hem de istiğfar etmek suretiyle cennet ehlinin özelliklerine sahip olmuştur (Zâriyât, 51/18).

Bu şekilde manevi lezzetlerle başlanan oruç daha canlı, daha şevkli tutulur. Bu tür maddi-manevi bereketleri olan sahur, ihmal edilmemelidir.

Yorumlar