Anasayfa /  Güncel

Şahmeran (Şahmaran) nedir? Şahmeran efsanesi nedir? Şahmeran hikayesi!

Eski Anadolu hikayelerinde var olduğu anlatılan ve günümüz de hala yaşadığı düşünülen yılanlar kraliçesidir. İşte Şahmeran efsanesi...

Abone ol
Abone ol 21 Ocak 2023 16:00

Eski Anadolu hikayelerinde var olduğu anlatılan ve günümüz de hala yaşadığı düşünülen yılanlar kraliçesidir. İşte Şahmeran efsanesi...

Şahmeran sözcüğü, Farsça şâh ve mârân; yılanlar kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Her ne kadar "şah", erkekler için kullanılan bir unvansa da Şahmeran'la alakalı tüm efsanevi kayıtlarda ve Şahmeran efsanelerine özgü tüm betimlemelerde varlık dişidir.

ŞAHMERAN EFSANESİ

Tarsus'ta binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında bulunan yılanlar varmış. Meran adı verilen bu yılanlar, akıllı, şefkatli ve barış içinde yaşamlarını sürdürürlermiş. Meranların kraliçesinin adıda Şahmeran'mış. Şahmeran genç ve güzel bir kızmış. Efsaneye göre, Şahmeranı gören ilk kez insan Cemşab'mış. Cemşab geçimi için odun satan fakir bir ailenin çucuğuymuş. Bir gün Cemşab ve dostları bal dolu bir mağara keşfetmişler. Balı çıkarmak için Cemşab'ı aşağıya indiren arkadaşları paylarına daha çok bal düşmesi için onu mağara da bırakıp kaçmışlar. Cemşab mağarada bir delik görmüş ve buradan ışık geldiğini farketmiş. Cebindeki bıçak ile deliği kazınca ömründe görmediği kadar güzel bir bahçe görmüş. Bu bahçede eşi benzeri olmayan çiçekler, havuz ve çok fazla yılan görmüş. Uzun seneler burada yaşamış ve Şahmeran'ın güvenini kazanmış.

Seneler sonra, ailesini çok özlediğini söyleyip gitmek için yalvarmış. Bunun üzerine Şahmeran kendisini göndereceğini, ancak yerini kimseye söylemeyeceğine dair söz vermesini istemiş. Şahmeran'a söz verip ailesine kavuşan Cemşab uzun seneler verdiği sözde durarak Şahmeran'ın yerini kimseye söylememiş. Günler sonra bir gün ülkenin padişahı hastalanmış. Ülkenin veziri hastalığın şifasının Şahmeran'ın etini yemek olduğunu söylemiş ve her yere haber salınmış. Cemşab kuyunun yerini anlatmaya zorlanmış. Cemşab mecbur kalıp kuyunun yerini gösterince Şahmeran yakalanıp dışarı çıkarılmış. Şahmeran Cemşab'a; "Beni toprak çanakta kaynatıp suyumu Vezire içir, etimi de Padişaha yedir" demiş. Böylece vezir ölmüş padişah da sağlığına kavuşup Cemşab'ı veziri yapmış.

RİVAYET

Hikayeye göre Şahmeran'ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmemektedirler. Tarsus'un, Şahmeran'ın öldürüldüğünü anlayan yılanlar tarafından bir gün istila edileceği rivayet edilir.

Yorumlar