Anasayfa /  Sağlık

Yumurta kabukları atılmalı mı? Yumurta kabuklarının hiç bilinmeyen faydaları

Genellikle tüketildikten sonra çöpe atılan yumurta kabuklarının kıyafet beyazlatmadan tebeşir hazırlamaya kadar bir çok yerde kullanıldığını biliyor muydunuz? Yumurta kabuğunun günlük hayatı kolaylaştıran faydalarını öğrenmek isteyenler buraya...

Abone ol
Abone ol 06 Şubat 2019 16:28


Yumurtanın insan vücuduna sayısız faydası olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Peki, yumurtayı besin olarak tüketmekten başka nerelerde kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Yumurta kabuklarını eğer çöpe atıyorsanız, bu haberimizden sonra onları birçok alanda alternatif olarak kullanıldığını öğreneceksiniz.

Kırılgan gibi görünen yumurta kabukları, oldukça katıdır ve  organik materyalleri ile mükemmel kullanım alanlarına sahiptir. Yumurtalar yüksek miktarda amino asit ve DNA zincirlerinin korunma ve bakımı için önemli molekül gruplarından oluşurlar. İşte bu nedenle yumurta kabuklarını birçok alanda kullanabilirsiniz. 

Kıyafetlerinizi beyazlatır 

Kıyafetlerinizi beyazlatmakta zorluk çekiyorsanız, yumurta kabukları bu noktada yardımcınız olacaktır. Yumurta kabuklarını, bir tülbent ile sıkıca sarın ve kıyafetlerinizi beyazlatmak için çamaşır makinesinin içine koyun. Bu noktada beyazlarınızı, olduğundan beyaz gösterecek ve lekeleri kolayca çıkaracaktır.





Bitkilerinizi besleyin



Bitkilerinizi sağlıklı besin kaynaklarından yararlanmasını istiyorsanız, yumurta kabuklarını kullanabilirsiniz. Bir bardak  sıcak suyun içersinie yumurta kabuklarını koyun ve 5-10 dakika dinlendirin. Bahçenizi besleyip güçlendirmek için bitkilerinizi bu su ile 10-15 dakika sulayın. 

Evde doğal tebeşir hazırlayın



Yumurta kabukları ile çocuklarınız için doğal tebeşir hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir kasede unu sıcak su ile karıştırın ve 1 yemek kaşığı ezilmiş yumurta kabuğu ekleyin. İyice karıştırın ve macun bir hale getirin. Eğer renkli olmasını istiyorsanız, istediğiniz renkte renklendiriciyi ekleyin ve tüm karışımı iyice karıştırın. Daha sonra bir kalıba dökün ve üç gün kurumasına izin verin. İşte doğal tebeşiriniz hazır! 

Bahçenizi zararlı böceklerden ve hayvanlardan koruyabilirsiniz

Çok sevdiğiniz bahçeniz, kemirgenler, salyangozlardan hatta kedilerden korumak istiyorsanız yumurta kabukları ile bahçenizi kontrol altına alabilirsiniz. Yumurta kabuklarını ezip bahçenizin etrafına serpin. Ufak ufak zararlı böceklerin kaybolduğunu göreceksiniz.


Yorumlar