Anasayfa /  Sağlık

Yer elmasının hiç bilmediğiniz faydaları!

Birçok kişi tarafından faydaları bilinmese de insan vücudu için yer elması oldukça önemli besinler arasında gelir. Özellikle kabızlığa birebir geldiği ve zayıflamak için kullanılması ile ünlü olan yer elmasının faydalarını bu yazımızda sizler için hazırladık. İşte yer elmasının faydaları…

Abone ol
Abone ol 15 Mart 2019 09:26

Birçok kişi tarafından faydaları bilinmese de insan vücudu için yer elması oldukça önemli besinler arasında gelir. Özellikle kabızlığa birebir geldiği ve zayıflamak için kullanılması ile ünlü olan yer elmasının faydalarını bu yazımızda sizler için hazırladık. İşte yer elmasının faydaları…

Günümüzde sık duyduğumuz metabolizma sözcüğü artık hayatımızda korkutan bir sözcük olmaya başladı. Bunun en büyük sebebi ise zamanla birçok sebebe bağlı olarak yavaşlamaya hazır olan bazal metabolizmamız. Bunu hızlandırmanın en iyi yolu ise bol bol yer elması tüketmek.

Faydalarını ve pişirilme yöntemlerini Beslenme ve Diyet uzmanı Hülya Çağatay anlattı. Bazal metabolizma hiç hareket etmeden uyku halinde bile vücudumuzun harcadığı enerjidir. Hormonsal nedenler, hareketsizlik veya yaşa bağlı olarak azalmaya mahkum olan bazal metabolizma kilo almaya başlama sebeplerimizin en başında gelir.

Yaşla birlikte azalan metabolizma hızının azalmasının bir diğer nedeni de 25-30 yaşlarından itibaren vücutta metabolizma hızında rol oynayan 7- keto düzeyi azalmasıdır. Bu madde insan vücudunda bulunan fakat yaşla beraber miktarında azalma olan bir metabolizma hızlandırıcıdır. Dışarıdan alımı da mevcut olan bu maddenin mükemmel bir kaynağı olan yer elması, sebze reyonlarında bolca bulunmaktadır.

Kimi ailelerin mutfaklarına hiç girmeyen bu sebze aslında oldukça lezzetlidir. Hem zeytinyağlısı hem de kıymalı yemeği yapıldığında damak tadına hitap eden bir lezzete sahiptir. Yer elması 7-keto bakımından zengin bir besindir ve haftada 1-2 defa tüketiminde metabolizma desteği olarak ciddi rol oynar.

Yer elması için en iyi pişirme yöntemi: Bol soğanlı ve kerevizli bir zeytinyağlı sebze yemeği olabilir. Haftada 2-3 defa tüketimi hem içeriğindeki mineral vitaminler bakımından hem de sebze oluşu nedeniyle sebze tüketiminizi olumlu etkileyeceğinden oldukça yararlı olacaktır.

Yer elmasının faydaları;




Metabolizmayı hızlandırır ve zayıflamaya yardımcı olur.


İçeriğinde bulundurduğu inülin maddesi ile kabızlığa engel olur.


Özellikle kanser, kemik erimesi, şeker gibi hastalıkların riskini azaltır.


Yine içeriğinde bulundurduğu inülin maddesi kanser, şeker hastalığı ve kemik erimesini rahatsızlığının önlenmesine neden olur.


İdrarını atamayan bireyler içinde yardımcı besin kaynaklarındandır.


Hamile kadınlar için anne sütünü arttırmaya yardımcı olur.


Saç sağlığına da oldukça iyi geldiği belirtiliyor.


Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile bilinen yer elmasının kış aylarında tüketilmesi önerilir.


Kanseri önleyici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bolca tavsiye edilmektedir.


İçeriğinde bol miktarda demir bulunmaktadır.





Yorumlar