Anasayfa /  Sağlık

TÜBİTAK ’Helal gıda’ analizleri için referans jelatin geliştirdi

TÜBİTAK ’Helal gıda’ analizleri için referans jelatin geliştirdi

Abone ol
Abone ol 07 Ekim 2016 18:29

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (Helal gıda) ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) işbirliğiyle, helal gıda analizleri için referans sağlayacak jelatin geliştirildi.

tubitak-helal-gidaTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) ve Türk Standardları Enstitüsü (TSE) işbirliğiyle, helal gıda analizleri için referans sağlayacak jelatin geliştirildi.

DOMUZ DNA'SINI TESPİT EDECEK

Gıda sektöründe yaygın kullanım alanı olan jelatinin laboratuvarlarda analiz edilebilmesi helal gıda tüketimi hassasiyeti olan Müslüman nüfus için büyük önem arz ediyor. TÜBİTAK ve TSE işbirliğiyle gerçekleştirilen AR-GE faaliyeti ile İslam ülkeleri arasında ilk defa helal gıda analizleri için referans jelatin geliştirildi. Bu sayede TSE laboratuvarlarında, jelatinde domuz DNA’sı varlığını tespit etmeyi sağlayacak uluslararası yeterlilik testi hizmeti verilmeye başlandı.

JELATİNDE TÜR TAYİNİ

TSE, “Jelatinde Tür Tayini Yeterlilik Testleri”ni, laboratuvarlar arası karşılaştırma ölçümü/yeterlilik testlerinin gerçekleşmesi aşamasında tüm yönetimsel ve teknik faaliyetleri kapsayan ve uluslararası geçerliliği olan TS EN ISO/IEC 17043 standardı kapsamında verecek.

Yeterlilik testlerinde Türkiye’nin ilk akredite kuruluşu olarak hizmet veren TSE, “Jelatinde Tür Tayini Yeterlilik Testleri” için başvurularını https://www.tse.org.tr/tr/icerikdetay/2589/7591/jelatin-cevrimi.aspx adresinden almaya başladı.

Yorumlar