Anasayfa /  Sağlık

Silivri'de şarbon alarmı! Şarbon denir? Belirtileri nelerdir?

İstanbul'un Silivri ilçesinde şarbon hastalığı taşıyan hayvanla temas ettiği belirlenen 48 kişi muayene ve tetkik amacıyla hastanelere çağrıldı. Peki şarbon nedir? Belirtileri nelerdir?

Abone ol
Abone ol 02 Eylül 2018 10:11

Silivri ilçesinde şarbon hastalığı taşıyan hayvanla temas ettiği belirlenen 48 kişi muayene ve tetkik amacıyla hastanelere çağrıldı. 6 kişide deri lezyonları görülürken, bu kişiler tedavilerinin ardından taburcu edildi. 

Öte yandan, hastalığın çıkış noktası olarak tespit edilen Silivri’deki iki mahalle de karantina altına alındı. 

Peki şarbon nedir? Belirtileri nelerdir? 

Başta koyun ve sığırlar olmak üzere birçok hayvanda görülen, ölümcül bir enfeksiyon hastalığıdır. Bulaşıcılığı yüksektir, deri ya da mukoza yoluyla insanlara da bulaşır. Bulaştığı yerde kara bir çıban oluşturarak belirti gösterir. Kesin sonuç için kan tahlili yapılması gerekir.

Bu hastalık insanlarda deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere 3 farklı şekilde kendini gösterebilir.

Mikrobun en önemli özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı “spor” denilen yapılar oluşturmasıdır. Bakterinin kendisi yüksek ısıda kolayca öldüğü halde, bu sporlar zorlu koşullarda on yıllarca hayatta kalabilmektedir.

Şarbon nasıl bulaşır?

Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik, sıyrık ve yaralar yoluyla mikrobun vücuda girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvanlardan insanlara da enfekte olmuş hayvan etinin tüketilmesi ya da hastalıklı hayvanlarla direkt temas edilmesi halinde bulaşabilir.

Prof. Dr Hakan Yardımcı : Hatalığın aşısı var fakat…

Konuyla ilgili daha önce sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Hakan Yardımcı uzun süren ithalat yolculuğu ve iklim değişikliğinin hayvanların vücut direncini düşürdüğünü ve normal bir hayvanı etkilemeyecek miktarda şarbon mikrobundan etkileneceğini belirtti.

Açık ve kontrolsüz alanlarda şarbon mikrobunun her zaman olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Yardımcı hayvanların genellikle hastalandıkları akşamın sabahında öldüklerini kaydetti.

Öte yandan besi durumlarının etkilenmediğini o nedenle de hayvan sahibi tarafından ölmeden kesildiklerini kaydeden Yardımcı “hava ile karşılaşan Şarbon mikrobu yüzyıl canlı kalabilecek spor formuna dönüşür” dedi.

Prof. Dr. Yardımcı Eti yiyen insan ve hayvanlar hastalanırlar. Hastalıklı eti yiyen köpek, kedi ve vahşi hayvanlar tarafından çevreye yayılır. Bulaşan topraklar yüzyıla kadar hastalık bulaştırabilir.” 

Kurban Bayramı öncesinde şarbon uyarısı yapılmıştı

Birçok yetkili Kurban Bayramı öncesinde şarbon uyarısında bulunmuştu.

İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, “Sağlıklı bir kurban bayramı geçirmenin ilk şartı veteriner kontrolünden geçirilmiş sağlıklı kurbanlık almaktır. Aksi takdirde hayvanlardan insana geçen tenya, şarbon, tüberküloz, kisdidatik, salmonella gibi hastalıklara maruz kalınabilir.

Bu hastalıkların bulaşmasında etlerin uygun koşullarda kesilmesi, doğru pişirilmesi ve uygun ortamlarda bekletilmesi, sakatatların da çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, toprağa derince gömülmesi de önem arz etmektedir.

Kurban kesim işleminden sonra da parçalama işlemi ile birlikte ette mevcut ya da çevreden bulaşabilecek mikroorganizma sayısında artış olacağından, etin mümkün olduğu kadar büyük parçalara ayrılması ve derhal soğutulması gerekir” diyerek uyarılarda bulunmuştu.

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel, kurban kesiminin ilk aşamasında dikkatten kaçan her unsurun insan sağlığını bozan mikroorganizmalar ile karşı karşıya kalınmasına neden olacağını belirtmişti.

Uzel uygun koşullarda gerçekleştirilmeyen kesim, bekleme ve pişirmede uygulanan yanlış yöntemler neticesinde hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, salmonella gibi hastalıkların bulaşabileceğini de kaydetmişti.

Şarbonlu hayvanın alındığı adres havadan görüntülendi

İstanbul’da Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne şarbon hastalığı şüphesiyle 22 kişi başvuru yapmıştı. Bunun üzerine araştırma başlatan ekipler, kurbanın alındığı tespit edilen adreste inceleme yaptı. Kurbanın alındığı eski Çanta köyü olarak bilinen Balaban ve Sancaktepe Mahallesi’deki adres havadan görüntülendi. 


Yorumlar