Anasayfa /  Sağlık

Salatalığın faydaları nelerdir?

Genellikle bir sebze olduğu düşünüldüğü halde, salatalık aslında bir meyvedir. Salatalık yararlı besinlerin yanı sıra, bazı koşulların tedavi edilmesine ve hatta önlenmesine yardımcı olabilecek bazı bitkisel bileşikler var.

Abone ol
Abone ol 22 Temmuz 2019 17:38

Kalp-damar hastalıkları riskinin azaltılması, sağlıklı kilo yönetimi, vücudun detoksiye edilmesi, cildin güçlendirilmesi, göz sağlığının desteklenmesi, kanın alkalize edilmesi ve kanser tedavisi gibi pek çok sağlık yararı bulunan salatalığın; ağız kokusu ile mücadele, sindirimi desteklemek, kan şekeri seviyesini kontrol etmek, yeterli kan basıncını korumak, kemikleri desteklemek, saçları onarmak ve diş sağlığını desteklek gibi ekstra faydaları bulunmaktadır. Şimdi salatalığın faydalarına daha yakından bakalım…

SALATALIK HAKKINDA

Salatalık, kabak ailesine ait, yaygın olarak yetiştirilen bir üründür. Temel olarak Güney Asya’da ortaya çıkar, ancak dünyanın diğer bölgelerinde de yetiştirilir. Zinde ve sağlıklı kalmak söz konusu olduğunda, mükemmel yiyecek olarak kabul edilir. A vitamini, B vitamini, C vitamini, K vitamini, Manganez, Bakır ve Potasyum gibi birçok temel besin kaynağıdır. Antik çağlardan beri, Hindistan’da geleneksel ve bitkisel ilaçlar olarak salatalık kullanılmıştır. Vücudun aşırı ısınmasını önleyen ve daha doğal bir soğutma etkisi sağlayan çeşitli lipit düşürücü ve anti-diyabetik bitkisel özellikler içerir.

SALATALIĞIN BESİN DEĞERLERİ

100 g salatalıkta aşağıdakiler bulunur:

Su: 95,23 g

Enerji: 15 kcal

Protein: 0.65 g

Toplam yağ: 0.11 g

Karbonhidrat: 3.63 g

Lif: 0.5 g

Toplam şeker: 1.67 g

Kalsiyum: 16 mg

Demir: 0.28 g

Magnezyum: 13 mg

Fosfor: 24 mg

Potasyum: 147 mg

Sodyum: 2 g

Çinko: 0.2 mg

C vitamini, toplam askorbik asit: 2.8 mg

Tiamin: 0.03 mg

Riboflavin: 0.03 mg

Niasin: 0.1 mg

B-6 Vitamini: 0.04 mg

Folat, DFE: 7 µg

B-12 Vitamini: 0 µg

A Vitamini, RAE: 5 µg

A Vitamini, İÜ: 105 İÜ

E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.03 mg

D Vitamini (D2 + D3): 0 µg

D vitamini: 0 IU

K Vitamini (filokinon): 16.4 µg

Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.04 g

Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.01 g

Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.03 g

Yağ asitleri, toplam trans: 0 g

Kolesterol: 0 mg

Kafein: 0 mg

SALATALIĞIN FAYDALARI

Salatalığın sağlık faydalarından bazıları şunlardır:

Cilt bakımı

Salatalık, kaslarda, bağlarda, tendonlarda, kıkırdakta ve kemiklerde güçlü ve sağlıklı bağ dokuları geliştirmeye yardımcı olan önemli bir bileşen olan silika bakımından zengindir. Doktorlar daha sağlıklı ve daha parlak bir cilt için silika içeriği nedeniyle genellikle salatalık suyu önerirler. Ek olarak, araştırmalar, cilt sağlığı için sıvıların ve hidrasyonun önemini vurgulamaktadır. Salatalığın yüksek su içeriği onu doğal bir nemlendirici yapar. Askorbik ve kafeik asit, salatalıklarda vücuttan su kaybını önlemeye yardımcı olan iki hayati bileşiktir. Salatalık ekstresi genellikle güneş yanığı ve göz altı şişmesi gibi çeşitli cilt hastalıklarının tedavisi için topikal olarak kullanılır . Ayrıca, sedef hastalığı, egzama ve akne gibi diğer cilt hastalıklarının tedavisinde yardımcı olmaları nedeniyle önerilir.


Yorumlar