Anasayfa /  Sağlık

Sağlık Bakanlığından 'Kanser Hasta Okulu'

Sağlık Bakanlığına bağlı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesince, kanser hastası ve yakınlarının tedavi sürecinde bilgi alabilmesi, sorunlarla mücadele edebilmeleri için "Kanser Hasta Okulu" Projesi uygulamaya girdi.

Abone ol
Abone ol 21 Mart 2017 01:16

Sağlık Bakanlığına bağlı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesince, kanser hastası ve yakınlarının tedavi sürecine ilişkin bilgi alabilmesi, bu süreç içinde karşılaşabilecekleri fiziksel ve ruhsal sorunlarla mücadele edebilmeleri amacıyla "Kanser Hasta Okulu" Projesi uygulamaya konuldu.

Proje kapsamında uzman hekimler tarafından kemoterapi, beslenme, evde bakım, ağrı, kan nakli, ışın tedavisi gibi konularda verilecek eğitimlerle, hastaların yaşama daha kuvvetli tutunmaları sağlanacak.

Dünya genelinde görülme sıklığı artan kanserle mücadele kapsamında harekete geçen Sağlık Bakanlığı, bir yandan tanı sonrası tedaviye erişimi ve kaliteli hizmet sunumunu artırırken, diğer yandan da koruyucu faaliyetlere ağırlık veriyor.

Sağlıklı beslenmeden düzenli fiziksel aktiviteye, tarama programlarından uluslararası klinik çalışmalara katılım imkanlarına kadar birçok alanda çalışmalar yürüten Bakanlık, hasta ve hasta yakınları ile sağlıklı kişiler için kansere yönelik farkındalık kazanılması için faaliyetlere de imza atıyor.

Tedaviye erişimin artmasına karşın pek çok kanser hastası ve yakınının fiziksel şikayetlerinin dışında ruhsal problemlerinin de aşılabilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı Ankara 3. Bölge Genel Sekreterliği Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesince "Kanser Hasta Okulu" Projesi başlatıldı.

Proje kapsamında uzman hekimlerin katılacağı Kanser Hasta Okulu'ndaki programlarda, hastane hizmetlerinin sunumu ve tedavi süreciyle ilgili hastaların bilgi düzeyleri artırılarak farkındalık oluşturulacak. Hasta ve yakınlarının tedavi sürecine daha iyi uyumu sağlanacak, taburculuk sonrası süreçte karşılaşılacak zorluklarla nasıl baş edilebileceği anlatılacak. Hasta ve yakınlarının doğru bilgiye ulaşmasıyla, sık sık hekime başvurması ortadan kaldırılacak. Böylece hasta ve sağlık çalışanlarının yükü azaltılarak, memnuniyetleri artırılacak.

"Kanser hastalığının doğru elden tanınması sağlanacak"

Hastane Yöneticisi ve İç Hastalıkları Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, hastaların tanı konulduktan sonra her açıdan yaşamlarının değiştiğini belirterek, buna uyum sağlanabilmesinin hem hasta hem de hasta yakınları için güç olduğunu söyledi.

Hastalığa özel stres faktörlerinin, tedavi sürecinin getirdiği birtakım psikososyal sorunlara yol açabildiğine dikkati çeken Altuntaş, bu zaman diliminde edinilen yanlış ya da eksik bilginin telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.


Etiketler kanser hastaları
Yorumlar