Anasayfa /  Sağlık

Prof. Dr. Hakan Yardımcı'dan şarbon açıklaması

Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji  Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı İstanbul’da gündeme oturan şarbon krizine ilişkin “Her yıl görülen 5 yeni insan hastalığının 3’ü hayvan orijinlidir” dedi.

Abone ol
Abone ol 02 Eylül 2018 15:32

Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji  Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı İstanbul’da gündeme oturan şarbon krizine ilişkin “Her yıl görülen 5 yeni insan hastalığının 3’ü hayvan orijinlidir” dedi.

Prof. Dr. Hakan Yardımcı konuya ilişkin değerlendirmesinde ;

“İnsanların bulaşıcı Hastalıklarının %60’ı hayvanlardan kaynaklanır yani Zoonotiktir. Yeni çıkan insan bulaşıcı hastalıklarının (Ebola, HIV, influenza dahil olmak üzere)en az %75’i hayvan kaynaklıdır. Her yıl görülen 5 yeni insan hastalığının 3 tanesi hayvan orijinlidir. dedi.

“Tek tıp tek sağlık”

Yardımcı açıklamasına şöyle devam etti; “Biyoterör amacı ile kullanılma potansiyeli olan mikropların %80’i zoonotik patojen yani hayvan hastalığı etkenidir. O nedenle Tek Tıp Tek Sağlık. İnsan ve Hayvan hekimleri birlikte bu ortak tehditlere karşı birlikte çalışmalıdır.”

Prof. Dr. Hakan Yardımcı’dan çok önemli şarbon açıklaması

Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Mikrobiyoloji  Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı  Anthrax (şarbon) Virüsü tartışmalarına daha önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “şarbon ithal hayvanla gelmez” demişti.

İşte Prof. Dr. Hakan Yardımcı’nın o açıklaması

ŞARBON İTHAL HAYVAN İLE GELMEZ..

Uzun süren ithalat yolculuğu ve iklim değişikliği hayvanların vücut direncini düşürür ve normal bir hayvanı etkilemeyecek miktarda şarbon mikrobundan etkilenirler. Açık ve kontrolsüz alanlarda şarbon mikrobu her zaman olabilir.. Hayvanlar genellikle hastalandıkları akşamın sabahına ölürler. Besi durumları etkilenmez. O nedenle hayvan sahibi tarafından ölmeden kesilirler. Hava ile karşılaşan Şarbon mikrobu yüzyıl canlı kalabilecek spor formuna dönüşür. Eti yiyen insan ve hayvanlar hastalanırlar. Hastalıklı eti yiyen köpek, kedi ve vahşi hayvanlar tarafından çevreye yayılır. Bulaşan topraklar yüzyıla kadar hastalık bulaştırabilir.

HASTALIĞIN AŞISI VARDIR…

Özellikle büyük sürülerin yolculukları öncesinde hastalığa karşı aşılanması gerekir.

HASTALIK ETKENİ BAKTERİDİR…

Virus değildir. Kuşlar ve soğukkanlı hayvanlar dışındaki hayvanlarda görülen bir hastalıktır.

LİMANLARA KARANTİNA ALANLARI YAPILSIN

Şarbonlu hayvanın alındığı adres havadan görüntülendi

İstanbul’da Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne şarbon hastalığı şüphesiyle 22 kişi başvuru yapmıştı. Bunun üzerine araştırma başlatan ekipler, kurbanın alındığı tespit edilen adreste inceleme yaptı. Kurbanın alındığı eski Çanta köyü olarak bilinen Balaban ve Sancaktepe Mahallesi’deki adres havadan görüntülendi. 


Yorumlar