Anasayfa /  Sağlık

Lösemi (Kan Kanseri) kimlerde görülür?

Lösemi, 4 farklı tip kan kanseri için kullanılan genel kavramdır. Peki Lösemi yaygın olarak kimlerde görülür?

Abone ol
Abone ol 15 Kasım 2018 16:17

Toplumda kan kanserinin türlerinden biri olarak bilinen lösemi genellikle 55 yaş üstü insanlarda görülür. En yaygın çocukluk kanserlerinden biri olan Lösemi hastalığının tedavisi için ne yapılmalıdır?  

Prof. Dr. İnci Yıldız Lösemi hakkında merak edilenleri yanıtladı.

'Lösemi' Akut lenfositik (lenfoblastik) lösemi (ALL), Akut miyelojenöz (miyeloid) lösemi (AML) Kronik lenfositik lösemi (KLL) Kronik miyelojenöz lösemi (KML) olarak adlandırılan 4 farklı tip kan kanseri için kullanılan genel kavramdır. Her lösemi tipinde hastanın nasıl etkilendiğini ve nasıl tedavi edileceğini bilmek gereklidir."

"Günümüzde çocukluğu çağı kanserleri başarı ile tedavi edilmektedir ve bu da genellikle cerrahi, kemoterapi ve ışın tedavilerinin birlikte kullanımı ile olmaktadır. Kemik iliği nakli basında genellikle löseminin tek çözümü gibi sunulmaktadır."

"Oysa çocuk kanserlerinin ve lösemilerinin büyük çoğunluğu kemoterapi ile iyileşmektedir. Kardeşten veya bir yakından alınan kemik iliği doku grupları açısından alıcı ile tam uyumlu ise başarı artmaktadır. Lösemilerin ancak %10 kadarında kemik iliği nakli gerekir. Aile içinde verici bulma şansı %20-25 civarındadır."

"Kemik iliği bankalarında verici bulma şansı daha da düşüktür. Sadece kronik miyeloid lösemi dediğimiz nadir görülen bir lösemi türünde temel tedavi kemik iliği naklidir."






Yorumlar