Anasayfa /  Sağlık

Kontakt lens nedir zararları var mıdır?

Kontakt lenslerinin bazı durumlarda ciddi sıkıntılara neden olduğunu hatırlatarak, vatandaşlara uyarılarda bulunan uzmanlar, kontakt lens kullanımının hızla yayıldığını belirtti.

Abone ol
Abone ol 04 Mart 2019 18:43

Görmede sıkıntı yaşayan hastaların önemli bir kısmının net görebilmek için kontakt lens kullandığını ve bu sayının hızla arttığını ifade eden Operatör Dr. Yusuf Evcimen, “Renkli göz isteğine yanıt verebilmesiyle de cezbeden kontakt lensler, bazı kurallara dikkat edilmediğinde ciddi sıkıntıların oluşmasına neden olabilmektedir." diyerek tavsiyelerde bulundu.

Elbise seçer gibi lens seçilmememesi gerektiğini söyleyen Evcimen, "Kontakt lens almadan önce mutlaka göz hekimine başvurulmalıdır. Ölçüsüne ve çapına göre günlük, haftalık ya da aylık lens mi takılacağına ya da renkli kontakt lens kullanılacaksa hangi renk olacağından astigmatlı bir lens mi gerektiğine dek birçok kritere göre reçete yazılması gerekmektedir” dedi.

Göz hekimine muayene olmadan gözlük numarasına göre kontakt lens almanın göz sağlığı ve görme kalitesi açısından uygun olmayacağını dile getiren Evcimen, “Göz hekimleri hastalara kontakt lensleri deneyerek, hastanın görme kalitesi, konforuna ve kullanım tercihine göre reçete etmektedir." dedi.

Takarken ve çıkarırken dikkat

Kontakt lensleri takarken ve çıkarırken öncesinde el hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Gece yatmadan önce kontakt lenslerin çıkarılması, göz sağlığı açısından oldukça önemlidir. Denize, göle, havuza kontakt lensler ile girilmemelidir. Duş alırken öncesinde kontakt lensleri çıkarmaya özen göstermeliyiz. Kontakt lens kullanan hastalar, makyajdan önce kontakt lenslerini takmalı ve makyajını temizlemeden önce kontakt lenslerini çıkarmaları uygun olacaktır. Kontakt lensleri firmaların belirlediği ya da hekimin önerdiği sürenin üstünde kullanmamaları, eskisini atıp yeni kontakt lensi kullanmaları daha uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.


Yorumlar