Anasayfa /  Sağlık

Kolon kanserinin en önemli belirtisi! Eğer yumurta akı gibi bir salgı varsa...

Halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanserinin en önemli belirtilerini Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, sıraladı ve kansere karşı yapılması gerekenleri anlattı.

Abone ol
Abone ol 03 Mart 2019 16:47

Halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanserinin en önemli belirtilerini Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, sıraladı ve kansere karşı yapılması gerekenleri anlattı.

1-31 Mart’ın “Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı” olduğunu belirten Prof. Dr. Gümürdülü,  kolorektal kanserlerin hem kadınlarda hem de erkeklerde görülme sıklığı en fazla kanser türleri arasında üçüncü sırada yer aldığını bildirdi. 

Prof. Dr. Gümürdülü, halk arasında “kalın bağırsak” olarak bilinen ve sindirim sisteminin son kısmında yer alan bölgede gelişen kolon kanserinin, her yaşta görülmekle birlikte 50 yaşından sonra daha sık rastlandığını bildirdi.

Kolon kanseri

Kanserin, kolonda yer alan hücrelerde başladığını, hücre sayısı çoğaldıkça, kolon etrafına yayıldığını, erken tanı konması durumunda ise yüzde 90-100 oranında tedavi şansının bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Gümürdülü, ancak, geç fark edildiğinde lenf bezlerine ve kan dolaşımı yoluyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yayılım gösterebildiğini kaydetti. 

Kolon kanseri (Bağırsak kanseri) belirtileri

En sık görülen kolon kanseri belirtilerinin dışkı alışkanlığında ve çapında değişiklik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gümürdülü şu bilgileri sıraladı:




Sürekli ishal ve kabızlık,


Her zaman normal bir kalınlıkta gelen büyük abdestin incelmesi,


Daha önce olmayan sürekli yorgunluk,


Anüsten ve büyük abdestten kan gelmesi,


Karında şişkinlik,


Kramp tarzında ağrı veya gaz şikayeti,


Büyük abdestte yumurta akı görünümlü salgı en önemli belirtiler arasında yer alıyor.






Prof. Dr. Gümürdülü,, kansızlık ve bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybının da görülebildiğini ifade ederek, kanserin ilerleyerek bağırsağı tıkadığı durumlarda ise karında şişlik ve ağrı oluştuğunu belirtti. 

Kolon kanseri olmamak için

Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, sinsice ilerleyen ancak, erken teşhiste yüzde 90-100 oranında tedavi edilebilen kolon kanserinin beslenme ile ilişkisinin bulunduğunu, doğru bir beslenme alışkanlığı ile önlenebileceğini bildirdi. Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur.

Su içmeyi unutmayın

Yanlış beslenme alışkanlıklarının kolon kanserini tetiklediğini belirten Prof Dr. Gümürdülü, alkol ve sigaradan uzak durulması gerektiği uyarısında bulunarak, şöyle devam etti:

 “Dünya Sağlık Örgütünün,kesin kanserojenler arasına dâhil ettiği işlenmiş et ürünlerinden uzak durum. Aşırı kırmızı et tüketmeyin. haftalık kırmızı et tüketimi 500 gramdan az olacak şekilde sınırlandırılmalıdır. Su içmeyi unutmayın.

Serbest radikalleri hızla vücuttan uzaklaştırmasıyla bilinen su, aynı zamanda kanser önleyici etkiye de sahiptir. Bu maddeler böbreklerden idrarla, deriden terle, bağırsaklardan dışkı yoluyla atılır. Bu nedenle her gün günde en az 2 ile 2,5 litre su tüketilmesi gerekir.”

Bunları yapın

Bol posalı beslenmeye özen gösterilmesini tavsiye eden Prof. Dr. Gümürdülü, “ Meyve ve sebze tüketmeyi ihmal etmeyin. Hhaftalık kırmızı et tüketimini 500 gramdan az olacak şekilde sınırlandırın.  Kolonda safra ve yağ asitlerini bağlayıcı özelliği bulunan kalsiyum kaynaklarını beslenme listesine ekleyin. D Vitamini yetersizliğine dikkat edin. Belirli aralıklarla test yaptırarak D vitamin düzeyini kontrol altında tutun. Mutlaka fazla kilolardan arının” diye konuştu.


Yorumlar