Anasayfa /  Sağlık

Gastrit nedir? Gastrite ne iyi gelir?

Toplumda en sık rastlanan hastalıklardan biri olan gastrit, çoğunlukla Helicobacter Pylori (HP) nedeniyle ortaya çıkıyor. Gerekli önlemler alınmadığında ülsere dönüşebilen gastrit hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde... Gastrit nedir? Gastrite ne iyi gelir? İşte cevapları...

Abone ol
Abone ol 15 Mayıs 2019 14:59

Toplumda en sık rastlanan hastalıklardan biri olan gastrit, çoğunlukla Helicobacter Pylori (HP) nedeniyle ortaya çıkıyor. Gerekli önlemler alınmadığında ülsere dönüşebilen gastrit hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde... Gastrit nedir? Gastrite ne iyi gelir? İşte cevapları...

Gastrit aniden ortaya çıkabilir (akut gastrit) veya zaman içinde yavaşça (kronik gastrit) ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda, gastrit ülserlere ve mide kanseri riskinde artışa neden olabilir. Ancak çoğu insan için gastrit ciddi değildir ve uygun bir tedavi ile hızla iyileşir. Peki, Gastrit nedir? Gastrite ne iyi gelir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

GASTRİT NEDİR?

Gastrit, mide zarının iltihaplanması, tahrişi veya aşınmasıdır. Ani (akut) veya yavaş yavaş (kronik) ortaya çıkabilir. Gastritin en önemli belirtisi, midenin üst bölümünde oluşan ağrılar ve midede yanma hissidir. Sıklıkla görülmeye başlanan geğirti, iştah azalması, şişkinlik de belirtiler arasındadır. Nadiren görülen belirtiler ise, mide bulantısı ve kusmadır. Akut gastritte ise kanama görülebilir ve tedavisi aylar hatta yıllar sürebilir. Bu belirtilere ek olarak; Ağız kokusu, mide ekşimesi, halsizlik, siyah dışkı, hıçkırık, karında rahatsızlık hissi, göğüs ağrısı, midede dolgunluk hissi, istemsiz kilo kaybı, ağızda kötü tat gibi belirtiler de görülebilir.

GASTRİT NEDEN OLUR?

Gastrit, aşırı alkol kullanımı, kronik kusma, stres veya aspirin veya diğer anti-enflamatuar ilaçlar gibi bazı ilaçların kullanılmasından dolayı tahrişe neden olabilir. Ayrıca, aşağıdakilerden herhangi biri neden olabilir:

Helicobacter pylori (H. pylori): Mide mukozasında yaşayan bir bakteri; Kronik gastritin en yaygın nedeni HP virüsü olarak biliniyor. Ağız yoluyla buluşan bu virüs, mide zarının aşınmasına ve midenin asidik maddelere daha duyarlı hale gelmesine neden oluyor.

Düzenli ağrı kesici kullanımı: Halk arasında kullanımı yaygın olan aspirin, ibuprofen ve naproksen gibi ağrı kesicilerin sık tüketilmesi, akut veya kronik gastrite neden olabiliyor.

Aşırı alkol kullanımı: Alkol, mide zarınızı tahriş edebilir ve yıpratabilir, bu da midenizi sindirim suyuna karşı daha savunmasız hale getirir. Aşırı alkol kullanımının akut gastrit oluşturması daha olasıdır.

Stres: Büyük bir ameliyat, yaralanma, yanma veya ciddi enfeksiyonlara bağlı şiddetli stres akut gastritise neden olabilir.

Yaşlılık: Yaşın ilerlemesi mide zarının zayıflamasına neden oluyor. Ayrıca yaş ilerledikçe insan vücudunun Helicobacter Pylori virüsüne ve otoimmün hastalıklara karşı direnci azalırken akut ve kronik gastrite genç insanlara göre daha yatkın hale geliyor.

Otoimmün Gastrit: Bu tür gastrit, vücudunuz mide zarınızı oluşturan hücrelere saldırdığında ortaya çıkar. Bu reaksiyon midenin koruyucu bariyerlerinin zayıflamasına yol açarak yaralanmasına neden olur. Otoimmün gastrit, Hashimoto hastalığı ve tip 1 diyabet dahil olmak üzere diğer otoimmün hastalıkları olan kişilerde daha yaygındır. Otoimmün gastrit B-12 vitamini eksikliği ile de ilişkilendirilebilir.

Diğer hastalıklar ve durumlar: Gastrit HIV / AIDS, Crohn hastalığı ve paraziter enfeksiyonlar dahil diğer tıbbi durumlarla ilişkilendirilebilir.

GASTRİT TEDAVİSİ

Gastrit tedavisi durumun nedenine bağlıdır. NSAID’lerin veya diğer ilaçların neden olduğu gastrit varsa, bu ilaçlardan kaçınmak semptomlarınızı hafifletmek için yeterli olabilir. H. pylori’nin bir sonucu olarak Gastrit rutin olarak bakterileri öldüren antibiyotiklerle tedavi edilir.

Antibiyotiklere ek olarak, gastrit tedavisinde diğer bazı ilaç türleri kullanılır ve bu ilaçlar hastanın durumuna göre midedeki asit miktarını azaltmak amacıyla verilir.

GASTRİTE NE İYİ GELİR?

Gastritte tedavi sürecinden önce midenizi korumak için bazı önlemler bulunmaktadır. Halihazırda gastrit sorunu olanların da bazı hususlara dikkat ettiğinde gastritin ilerlemesi önlenebilmektedir. Bu önlemler şu şekildedir;

– Yemeklerin yavaş ve iyice çiğnenerek yutulması,

– Sigara ve alkolden uzak durulması

– Yağlı ve baharatlı gıdaların tüketilmemesi,

– Sucuk, salam, sosis gibi ürünlerden uzak durulması,

– Kola ve gazozo gibi gazlı içecekler yerine su ve doğal içeceklerin tüketilmesi,

– Sebze ve meyvelerinin doğru bir şekilde tüketilmesi, gastrite karşı midenizi ve vücudunuzu korumada etkin rol oynar


Yorumlar