Anasayfa /  Sağlık

Etin faydaları nelerdir? Etin psikolojiye ve vücuda faydaları…

Son yıllarda et tüketip tüketmemeniz gerektiğine dair çelişkili görüşler ortaya atılsa da yapılan son araştırmalar et tüketiminin sağlık açısından birçok faydasını ortaya koymuştur. Etin faydalarından bazılarını yazımızda tüm detayları ile bulabilirsiniz.

Abone ol
Abone ol 17 Haziran 2019 15:05

Ette, kümes hayvanları, balık, kuru fasülye ve bezelye, yumurta, fındıkta bulunan birçok besin bulunur. Bunlar protein, B vitaminleri (niasin, tiamin, riboflavin ve B6), E vitamini, demir, çinko ve magnezyum içerir. Proteinler kemikler, kaslar, kıkırdak, deri ve kan yapı taşları olarak işlev görür.

Etin anemiyi önleme, hamileliği destekleme, kardiyovasküler sağlığı koruma, psikolojik sağlığı destekleme, uykusuzluğu tedavi etme, kataraktı geciktirme, kolesterol seviyesini dengeleme, raşitizm tedavisi, kasların güçlendirilmesi, enerji sağlanması ve sağlıklı bir cildi korumak gibi inanılmaz sağlık faydaları vardır. Şimdi bu sağlık faydalarından bazılarına daha yakından bakalım…

ETİN FAYDALARI

Etin sağlık faydalarından bazıları şunlardır:

Anemiyi önler

Demir hemoglobin üretmekten sorumludur. Vücudunuzdaki oksijeni taşıyarak, organlarınızın sorunsuz çalışmasını sağlar. Üstelik demir eksikliğiniz varsa anemiyle karşılaşabilirsiniz. Durumun ana belirtisi ani yorgunluktur. Et tüketerek anemiyi tedavi edebilir veya vücudunuzdaki demir seviyelerini koruyabilirsiniz.

Hamileliği destekler

Hamilelik sırasında yeterli miktarda et tüketmek, anne adaylarının bol miktarda besin almasını sağlar. Fetusun sağlıklı bir beyin, kemik, kas ve solunum sistemi geliştirmek için sürekli protein, mineral ve vitamin alması gerekir. Besin eksikliği, fetüsü doğuştan gelen hastalıklara karşı korumazsa, süreci bozabilir. Bununla birlikte, jinekoloğunuzla daima bu bağlamda görüşmeli ve uygun konsültasyon olmadan diyetinize yeni besin kaynağı eklememelisiniz.

Kardiyovasküler sağlığı korur

Buna inanmayabilirsiniz ama et tüketmek aslında kalp-damar sağlığınızı koruyabilir. Çinko, protein, enerji, omega-3 yağ asidi, selenyum vb. içerir. Bu besinler, kalbinizin genel kardiyovasküler sağlığını koruyan doku ve hücreleri güçlendirmek için yardımcı olur.

Psikolojik sağlık için

İnsan beyni yaşlandıkça küçülür. Bu doğal bir süreçtir. Bilim adamları bunu demans ve alzheimer gibi kronik hastalıkların bir belirtisi olarak gördüler. Omega-3 yağ asitlerini tüketerek beyninizi koruyabilirsiniz. Beyninizin potansiyel hasarlardan etkin bir şekilde korunmasını sağlamanıza yardımcı olduğu söylenir. Psikolojik sağlığınızı korumak için eti diyetinize dahil etmelisiniz. Omega-3 yağ asitleri almak için zengin bir kaynaktır. Ayrıca, içinde bulunan diğer mineraller, beyninizin yaşa bağlı kronik sağlık rahatsızlıklarını geciktirecek şekilde güçlendirecektir.

Katarakt oluşumunu geciktirir

Sağlık uzmanları kataraktın dejeneratif bir hastalık olduğunu, bu durumun körlüğe ve görme bozukluğuna yol açabileceğini öne sürmektedir. Besleyici besinlerin tüketilmesi, vücut organlarınızı katarakt da dahil olmak üzere pekçok hastalıktan koruyabilir. Bir parça et gözlerinizin sağlığını korumak için gereken miktarda çinko ve omega-3 yağ asitleri sağlayabileceğini unutmayın. Etteki mineraller de ayrıca maküler dejeneratif hastalıkları geciktirecek kadar güçlüdür.

Kolesterol seviyesini dengeliyor

Kırmızı et, yüksek mineral içeriği nedeniyle kolesterol seviyesinin korunmasına yardımcı olabilir. Kötü kolesterolü düşürebilir ve yeterli miktarlarda tüketirseniz iyi kolesterol seviyesini artırabilir. Bununla birlikte, et tüğketmeden önce mutlaka bir doktora başvurmanızda fayda vardır.

Raşitizmden korur

Et, D vitamini deposudur. Kalsiyum noksanlığını dengelemek ve kemiklerinizi raşitizm gibi çeşitli hastalıklardan korumak önemlidir. Bu kemik sorunu en çok çocukları etkiler. Kemiklerini zayıf ve kırılgan yapar. Bu durum kırık olasılığını da arttırır. D vitamini kemik yoğunluğunu arttırır. Ayrıca kırmızı et, bol miktarda D vitamini almak için lezzetli bir kaynak olabilir.

Kaslarınızı güçlendirir

Proteinleri günlük diyetinize dahil etmek, kaslarınızın büyümesini ve gücünü arttırır. Daha uzun vadede fayda sağlamak için çinkoya ihtiyaç duyabilirsiniz. Vücut geliştiriciler protein alımını önemli ölçüde artırır. Her iki besin de kırmızı ette bulunur. Sonuç olarak, kırmızı et tüketmeye başladığınızda protein ve çinko kaslarınızı güçlendirmeye başlayacaktır.

Cilt sağlığını destekler

Cilt problemlerini tedavi etmek için protein gereklidir. Proteinler ile zenginleştirilmiş gıdaların tüketilmesi, nihayetinde cildinize nem ve doğal bir ışıltı sağlayacaktır. Vücudunuzdaki yeterli protein seviyesi cildi etkiler ve egzama, dermatit ve sedef hastalığı gibi çeşitli cilt hastalıklarına karşı korur. Ayrıca protein, hasarlı dokuları veya cildinizin hücrelerini tamir etmede de yararlıdır. Etten gelen proteinin cildiniz için ne derecede avantajlı olup olmayacağını merak ediyor olabilirsiniz? Kırmızı et, kısa bir sürede cildinizde ciddi değişiklikler yapabilen proteinlerle doludur.

Enerji verir

Enerjik bir vücut sağlıklı bir vücuttur. Tükettiğiniz şeyler konusunda daima dikkatli olmalısınız. Kırmızı et, C vitamini kompleksi dahil olmak üzere bol miktarda besin sağlayabilir. Bunlar, enerji üretmeye çalışan karbonhidratları glikoza dönüştürmekten sorumludur. Bu enerji günlük görevleri yerine getirmemizde en çok gerekli olan şeydir. Kırmızı eti diyetinize dahil etmek, daha fazla enerji üretmenize ve gün boyu enerjinizi korumanıza olanak tanır.


Yorumlar