Anasayfa /  Sağlık

Diş sıkma neden olur zararları var mıdır?

En çok uyku halinde yaşanan ve kişinin genellikle farkında olmadığı diş sıkma durumunun psikolojik bir sorun olabileceğini söyleyen Dr. Efe Kaya, önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol
Abone ol 08 Mart 2019 13:49

En çok uyku halinde yaşanan ve kişinin genellikle farkında olmadığı diş sıkma durumunun psikolojik bir sorun olabileceğini söyleyen Dr. Efe Kaya, önemli açıklamalarda bulundu.

Vücudumuzun kaslardan kemiklere, sinirlerden dişlere birbirine her saniye haber gönderen ve temelden bağlı bir makina olduğunu vurgulayan Dr. Efe Kaya, dişlerin, kemikler içinde bulunduğunu ve dişleri kemiğe bağlayan liflerin etrafında reseptörler olduğunu söyledi.

İnsanların, yemeği ağzına aldığında bu liflerin etrafındaki hareket algılayıcıların çalışmaya başladığını ve dişlerin üzerine gelecek kuvvetleri tek tek ayarladığını dile getiren Kaya, "Yemek yeme hareketinin ilk sinyali alındığında beyin bunu 50N'da diş üzerinde sabitler. 51N olduğunda bir şeylerin yanlış gittiğini algılar ve basıncı durdurur. İnsan bilinç dışı veya bilinçli olarak dişlerini sıktığında bu mekanizmaya zara verir." şeklinde konuştu.



Uyku halinde diş sıkma


"Diş sıkmanın en çok yaşandığı an uyku halidir. Uykudan bilinçaltı kontrolü ele aldığından dişlerin üzerine gelen kuvvetler değerlendirilemez ve istem dışı fazla kuvvetler dişler üzerinde birikir."

Bilinçaltının dışa vurumu

Ayrıca Kaya, "Uykuda diş sıkma probleminin başrol oyuncusu bilinçaltımız, gün içerisinde yaşanan olaylar sonucu alt bilinçte oluşan stres gece devreye giren bilinçaltının dışavurumu olarak diş sıkmaya dönüşüyor” dedi.

Yapı taşlarına zarar verebilir

Dişler üzerinde bulunan ve besinleri daha rahat öğütmeye olanak sağlayan girinti ve çıkıntıların git gide silinerek dişlerin düzleşmesine sebep olarak erken yaşta daha yaşlı dişlere sahip olmaya neden olabildiğini ifade eden Dr. Kaya, şu açıklamalarda bulundu:

“Dişlerimizin kapanmasını sağlayan kaslar aynı bir vücut geliştirmeci gibi yoğun çalıştığında şişerler ve ağrılı kasılmalara sebep olabilirler diş sıkan hastaların yanaklarında ve şakak kemiklerindeki şişlik ve ağrının sebebi budur. Gün içerisinde en fazla 2 saat yemek yerken kullandığımız çene eklemimiz uykuda diş sıkarak 8 saat boyunca çalışacağından yapısal bozukluk ve eklem etrafındaki yapı taşlara zarar verebilir. Bir diş hekimi diş sıkmanızı engelleyemez ama diş sıkmanın dişlerinize ve ekleminize verdiği zararı engelleyebilir."

"Bu zararlar geri dönüşümsüz olmadan hekime gözükmek çok önemlidir. Diş sıkmanın temel sebebi olan “stres” engellenmeli ve bununla ilgili yardım alınmalıdır” açıklamalarında bulundu.


Yorumlar