Anasayfa /  Sağlık

Diş çürükleri nasıl engellenir? Diş çürükleri neden oluşur? Diş çürüklerine ne iyi gelir?

Diş çürümesine nasıl engel olunur? Diş çürümesi neden olur?Eksik diş diş görüntüsünü ne kadar etkiliyor? Diş kaybı nasıl engellenir? Tüm detaylar haberimizde...

Abone ol
Abone ol 04 Ocak 2019 16:25

Ağız ve diş sağlığının ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki dişlerimize yeteri kadar önem vermediğimiz zaman eksilen dişlerimizin yaşam kalitemizi olumsuz etkilediğini biliyor musunuz? Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen eksik dişler aynı zamanda kişide ruhsal problemlerin de oluşmasına neden oluyor. Peki ağız ve diş sağlığı nasıl korunmalıdır? Diş çürümesi nasıl önlenir? Diş çürümesine dair bilinmesi gerekenleri Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Utku Üretürk'ten öğrendik. 

DİŞ KAYBI AĞIZ KOKUSUNA YOL AÇIYOR 

Diş kaybı kısa sürede tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Eğer kısa sürede giderilmezse yol açtığı fonksiyon kaybının yanı sıra aynı zamanda ruhsal problemlerede yol açmaktadır. Diş kaybı ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir durum değildir. Fakat bir süre sonra ağız kokusuna iltihaplanmaların yaşanmasına sebep olur. 

DİŞ ÇÜRÜMESİNE NEDEN OLAN ALIŞKANLIKLARDAN VAZGEÇİLMELİ

Sorunlu bölgeye dolgu yapılsa bile, düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece kalıcı olarak hiçbir fayda sağlamaz. Özellikle ergenlik döneminde diş kaybına neden olacak çürümelere dikkat edilmeli, ağız ve diş sağlığına gereken önem verilmelidir. Bunun içinde yapılması gereken şey dişlerin çürümesine neden olacak alışkanlıklardan vazgeçmektir. 

EKSİK DİŞ DIŞ GÖRÜNÜŞÜ BÜYÜK ÖLÇÜDE ETKİLİYOR 

Eksik diş, dış görünüşü büyük ölçüde etkileyen bir faktördür. yanak ve dudakların içe doğru çökmesine neden olurken aynı zamanda zayif bir görünüme de neden olmaktadır. Dişi eksik olan kişiler yaşlı bir görünüme sahip olur.

DİŞ ZİNCİRİNİN ZAYIFLAMASINA NEDEN OLUYOR 

Eksik dişler diş zincirinin zayıflamasına neden olmaktadır. Aynı zamanda diğer dişlerinde devrilmesine ve çürümesine neden olmaktadır. Çiğneme fonksiyonunu olumsuz etkileyen eksik diş, diğer dişlerin rahat kullanılamamamasına neden olmaktadır. 

RUHSAL BOZUKLUKLARA YOL AÇMAKTADIR 

Eksik diş aynı zamanda yüzün orantısal sistemini de bozmaktadır. Bu nedenle ruhsal bozukluklarada yol açmaktadır. Günlük yaşamı olumsuz etkilediğinden kişinin gülme yemek yeme ve toplum içinde rahat etmesini engeller.

DİŞ KAYBINI ÖNLEMENİN YOLLARI! 

- Diş minesini güçlendirici besinler tüketilmelidir. Örneğin peynir, kereviz, kvi, yeşil çay, yoğurt ve maydanoz gibi besinler içerdikleri katesi yani bakteri yok edici madde sayesinde diş eti ve diş minesini koruyor. Ağız içerisindeki kötü bakterileri azaltıyor.

ŞEKERİ AZALTMAK GEREKİYOR 

Şeker tiketimini azaltmak gerekiyor. Çünkü yapa şekerler diş çürümesini hızlandıran bakteri sayısını çoğaltırlar. Asitli içecekler diş minesinin hızla çürümesine neden olabilir. 

YEMEKLERDEN SONRA ŞEKERSİZ SAKIZ ÇİĞNEYİN 

Ağız ve diş sağlığının en önemli şeyi düzenli bakım yaptırmaktır. Ayrıca diş ipinin ve fırçasının olmadığı zaman yemeklerden sonra şekersiz sakızla bu uygulama yapılabilir. Diş arasında kalan kalıntılar sakıza yapışarak çıkarılır bu da dişinizin çürümesini önler. 


Yorumlar