Anasayfa /  Sağlık

Baş dönmesi esnasında yapılması gerekenler neler?

Baş dönmesi esnasında yapılması gerekenler neler?Gün içinde herkeste görülebilen baş dönmesini azaltmak için yapılması gerekenleri anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, uyarılarda bulundu.

Abone ol
Abone ol 08 Mart 2019 13:50

Baş dönmesi esnasında yapılması gerekenler neler?Gün içinde herkeste görülebilen baş dönmesini azaltmak için yapılması gerekenleri anlatan Nöroloji Uzmanı Dr. Osman Demir, uyarılarda bulundu.

Baş dönmesinin sebeblerini sıralayan Dr. Osman Demir, “Tansiyon düşmesi, uzun süre aç kalınması, dehidrasyon, kan şekerinin düşmesi, güneş çarpması, kulak enfeksiyonu ve kulağın denge merkezinde meydana gelen diğer rahatsızlıklar, aniden ayağa kalkıldığında oluşan ani kan basıncı düşüşü, nörolojik rahatsızlıklar, stres, hamilelik, migren, travmalar, araç tutması, göz hastalıkları, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi birçok neden baş dönmesinin sebeplerindendir" dedi.

Baş  dönmesi çin ilk olarak ilaç tedavisine başvurulduğunu belirten, Demir, "Genel olarak hangi nedenle olursa olsun vertigolar konusunda ilk olarak ilaç tedavisine başvurulur. Bunun dışında beyinsel kaynaklı vertigolarda, şikayetlerin nedenine göre yaklaşım gerekmektedir. Beynin kanlanma bozukluğu sonucunda olan vertigolarda, aspirin ve çeşitli ilaçların kullanımı gerekmektedir. İleri derecede büyük damar darlığı olan hastalarda stent veya by-pass ameliyatları da düşünülmelidir. Multipl sklerozlu olup vertigo şeklinde atak yapan hastalara ise yüksek doz kortizon verilmektedir. Vertigoya neden olan tümörlerin tedavisi cerrahidir” şeklinde konuştu.

Baş dönmesi atağında yapılması gerekenler 

Dr. Osman Demir, baş dönmesi atağında yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi: 

“Hemen yere uzanılmalı ve baş hafifçe kaldırılmalıdır. Düşmeleri önlemek için önlem alınmalıdır. Bol sıvı tüketilmelidir. Baş dönmesi ataklarında araç kullanılmamalıdır. Özellikle yüksek yerlerde veya ağır makinelerde çalışma yaralanmalara neden olabilmektedir. Ani boyun ve baş hareketlerinden kaçınılmalıdır.” 


Yorumlar