Anasayfa /  Sağlık

13 yaşındaki Yeliz'in yürek burkan hikayesi! "Aynaya Bakınca Ağlıyor"

Siirt'te ikamet eden ve 10 günlükken yakalandığı 'büllöz pemfigoid' hastalığı nedeniyle hayatı altüst olan 13 yaşındaki Yeliz Erol'un anlattıkları yürekleri dağladı.

Abone ol
Abone ol 27 Şubat 2019 17:24

Siirt'in Tınaz Tepe Mahallesi'nde oturan Faysal ve Kadriye Erol çiftinin kızı Yeliz, henüz 10 günlükken vücudunda su dolu kabarcıklar çıkmaya başladı. Hastaneye görütüldüğünde ise 'büllöz pemfigoid' olduğu anlaşıldı. 13 yaşına gelmesine rağmen bu hastalıktan bir türlü kurtulamayan ve  su dolu torbalar patlayınca sürekli kaşınan Yeliz'in yardım çağrısı ise yürekleri dağladı. 

"Aynaya Bakınca Ağlıyor": 

Kızının hastalığı nedeniyle büyük sıkıntılar çektiğini anlatan anne Kadriye Erol (40), "Kızımın hastalığı bizleri yıktı. Sürekli kızımın yanında olmak zorundayım. Diğer çocuklarımın nasıl büyüdüğünü bile göremedim. Kızım aynaya baktığında 'Anne benim yüzüm neden böyle?' diye sorup, ağlıyor" dedi.

41 yaşındaki Baba Faysal Erol ise, "Kızım doğduktan 10 gün sonra bu hastalığa yakalandı. Alerji olduğunu düşündük ve sağlık ocağına götürdük. İlaçlar verdiler ancak ilaçlar işe yaramadı, gün geçtikçe kızımın vücudunda kabarmalar ve kaşıntılar başladı. Onu bu şekilde gördüğümde yüreğim yanıyor...

Ancak elimden gelen bir şey yok. Maddi durumun iyi değil, buna rağmen kızım tedavi olursa elimde avucumda ne varsa satmaya hazırım. Doktorların verdiği ilacın etkisi geçtiğinde kızım kaşınıyor. Tek istediğim, kızımın bu hastalıktan kurtarması" ifadelerini kullandı. 

Tedavi görüp hastalıktan kurtulmak isteyen 7. sınıf öğrencisi Yeliz, kaşıntıları tuttuğu anda dersten çıkıp, eve gelmek zorunda kaldığını söyledi. Yeliz hayatını karartan hastalıktan bir an önce kurtulmak istediğini söyleyerek şunları dile getirdi; "Doğduğum günden beri bu hastalık ile yaşıyorum. Babam ve annem beni sürekli doktora götürdü. Ders esnasında kaşıntılarım başlıyor, çıkıp annemim yanına koşuyorum. Annem beni kaşıyor. Arkadaşlarım gibi oyun oynamak istiyorum. Arkadaşlarım yaşlı ninelere benzediğimi söylüyorlar"

Büllöz Pemfigoid Nedir? 

Büllöz pemfigoid, içi su dolu kabarcıklar oluşturan ve bu su dolu kabarcıkların patlayıp açılması ile üzeri kabuklanan, yüzeysel yaralar şeklinde seyreden önemli bir deri hastalığı. Halk arasında bilinen bir adı olmayan büllöz pemfigoid nadir görülen bir hastalık.

Özellikle 60 yaş üstü yaş grubunda görülen hastalığın yaşlı nüfusun fazla olduğu Avrupa’da görülme sıklığı yaklaşık olarak 1 milyon kişide 10. Genç nüfusun hakim olduğu Türkiye'de hastalığın görülme sıklığı ise tam olarak bilinmiyor. Kadınlarda ve erkeklerde eşit sıklıkta görülür.


Yorumlar