Anasayfa /  Güncel

Fahrettin Koca: 3 Bin 893 yeni vaka, 76 yeni ölüm

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bilim kurulu toplantısının ardından canlı yayında açıklama yaptı.

Abone ol
Abone ol 07 Nisan 2020 19:20

İşte Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları;


Salgında yeni aşamaya geçtik.


Yurt dışı gidiş gelişlerin ve sosyal temasın yüksek olduğu şehirlerdir. 31 büyükşehrimizin bazı zorunlu haller dışında sınırlandırıldı. 20 yaş altı ile 60 yaş üstünün evde kalması konusunda kesin talebimiz var. Tedbirleri noktasal olarak uyguluyoruz. İzolasyon kuralını hayat tarzı haline getirmeliyiz. Kısıtlamalara uyulması gelecek günlerin kaderini etkileyecektir.


Güç birliği içinde olmamız gerekiyor.


Tam bir dayanışma içinde olma tedbirli olma zamanıdır. Mücadeleye yapılacak her katkı insan içindir. Hepimizin çabası herhangi birimiz içindir. Ortak payda inanın sağlığıdır.


Dünyada ilk ciddi tedbirlerin alınmadığı dönemde örneği olmayan yapılanmaya gittik bunu ilk sonucu Bilim Kurulu’nun oluşturulmasıdır. Bilimsel temelli mücadele yönetmemizde mücadele verdi rehberlik etti. Mücadelenin kapsamı genişlemiş durumda toplum olarak hastalığa karşı daha iyi organize olmak için ihtiyaçlar ortaya çıktı. Toplum Bilimleri Kurlu adını verdiğimiz yeni bir kurum oluşturduk. Bu uygulama salgınla mücadelede bir ilktir. İlk toplantısını önümüzdeki günlerde yapacak olan Toplum Bilim Kurulu’nun hayırlı olmasını diliyorum.

Bilgiler süreç içerisinde değişime uğramaktadır. Bugün risk gurubu tanımının kapsamı genişlemiştir 60 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan herkes dahil edilmiştir. Yaş bir güvence olarak algılanmamalıdır. Asla belirti göstermeyen taşıyıcıların varlığı unutulmamalıdır. İzolasyon bugün için geçerli hayat tarzıdır. Test kapasitemiz artırdık. Günlük test sayısının 30 bine ulaşmasını planlıyoruz. Tespit ettiğimiz her vakanın temas zincirini tarıyoruz. Hastalığı seyrinde akciğer tutulumu solunum yetmezliği en dikkat çeken tablolardandır. BU hastalarımıza olabildiğince erken tedavi uyguluyoruz. Son günlerde hastalarımızda akciğer enfeksiyonuna geçiş oranında azalma sağladık. İlaç tedavisine erken başlamamızın bunda etkili olduğunu düşünüyoruz. İlacı erkenden temin ettik ve hastalarımıza ücretsiz olarak ulaştırmayı başardık.

Sağlık sistemimizin gücü hepimize güven verecek düzeydedir. Çalışmalar devam ediyor.


Bakanlık olarak plazma çalışmalarına öncülük ediyoruz. Araştırma aşamasındaki bu sürecin kesin sonuç olarak sunulması yanıltıcı olabilir.


Hastalığa karşı elimizde mevcut olan güç izolasyon kuralıdır. Hastalarımızın kendini izole etme koşulundan taviz vermemiz mümkün değildir. Dijital yöntem ile hastalarımızı tedavi edeceğiz.


Bütün tedbirlerimize rağmen virüs bulaşmaya devam ediyor, bunu kontrol altına almak zorundayız.


Temastan kaçının sosyal mesafeyi koruyun.


Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 725.

 


İstanbul, Ankara İzmir, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli’ndeki dağılımları gösteren tablo Özellikle illerimizde bu verilerle bölgesel karantina uygulamaları daha kolay oluyor.

Cinsiyet dağılımını gösteren tabloda da tüm dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde virüs daha çok görülüyor.

Vakaların izole olduklarını görmek üzere bir çalışma yapıldı. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde devreye girmiş olacak. Bir uygulama gelişriitildi hatalar bunu indirmek zorunda.

Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ile Ankara Üniversitesi'nden Aykut Özkul virüsü izole etmeyi başardılar.


Vakaların izole olduklarını görmek üzere bir çalışma yapıldı. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde devreye girmiş olacak. Bir uygulama geliştirildi hatalar bunu indirmek zorunda.


Süreci takip ederken olumlu gözlemlerimiz var. Bunların istikrar ve trend kazanmasını bekliyoruz.


Açılacak olan iki hastaneyi Cumhurbaşkanımız açıkladı. İki tane bin yataklı hastane şeklinde planlandı. Bu hastaneler biri Atatürk havalimanı diğeri Sancaktepe’de. Şehir hastanesini planladığımız bir bölgemiz Sancaktepe. BU iki hastaneyi prefabrik pandemi sonrası devre dışı kalacak olarak şekilde düşünmedik. Tek katlı içinde ameliyathaneleri de olan hastane olarak planladık. Kalıcı daha sonraki dönemde de benzer veyahut farklı amaçlarda kullanılacak hastaneler olacak. Burada sonuçlar gidişat tahmin edilenin ötesinde olduğu için şu dönemde erken bir yaklaşım içinde değiliz. Şu an bütün Türkiye'de yoğun bakımlardaki doluluk oranımız yüzde 62-63'ü geçmedi.

Bu dönemde biz yeni bir atama sürecini başlattık. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde sonuçlanmış olacak.


Toplum Bilimleri Kurulu özellikle psikolog sosyolog istatistik gibi alanlardan etkin ve yetkin bildiğimiz kişilerden kurulmuş olacak. Burası daha çok toplumu ilgilendiren bir komisyon olacak.


Şu an doluluk oranımız yüzde 90’lara çıktığımız için bu hastanelerin açılma durumundan bahsetmiyorum. Bütün hastalarımızın Kovid dışı hastalar dahil olarak üzere kapasitemizin yüzde62’sinni dolu olduğunu söylüyorum. Yatak dolum oranımız ise 50’yi bulmadı. Tedbir amacı iki bölgede biner yataklı hastanenin yapılmasını yarın kalıcı olmasın ve başka amaçlarla da kullanılaması içi yapıldığını söylemek istiyorum.


83 milyonun olabildiğince kendini izole etmesini önemsiyoruz. Toplu alanlarda mutlak maske kullanılmasını önemsiyoruz.

Yoğun bakımla ilgili hiçbir hastane ücret alamazlar. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa yapılması gerekeni yapmış oluruz.

 

Ben rakamları şeffaf bir şekilde veriyorum. Yani Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ve ABD başta olmak üzere nasıl yükselişte olduğunu görüyorsunuz. Bizdeki ölüm oranlarında düşme yaşandığını görüyoruz. Bunların ötesinde bahsettiğimiz şekilde hastaneye sadece pozitif değil şüpheli vakalar olduğunu söylüyorum ve Artış hızı çok düştü.


Türkiye’nin Avrupa ve ABD olmak üzere vatandaşına sağlık sistemiyle bu kadar destek verenin çok olmadığını söylemek istiyorum. Biz bu ilacı daha bizde vaka görülmeden 10 gün önce 1 milyon kutuyu depoladık. Birçok ülke şu an bu ilacı kullanmak için çaba içerisinde.


Bizim dünyada örneği olmayacak şekilde şehir hastanelerin bütün odalarını yoğun bakıma dönüştürülebilir olduğunu söylüyorum. Dünyada hiçbir ülkenin bu kadar zenginliği yok. Vatandaşımız Bilim Kurulu’nun önerilerini ve bizim tavsiyelerimizi dinlesinler. İlla maske almanız gerekmiyor. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalıyız çıktığımızda da maskeyi kullanmak zorundayız.


Nitelikli bir sağlık ordusuna sahibiz. Bilim insanımızı rehber kılarak bu mücadeleyi sürdürüyoruz.


Maskeyi takarak güvende olduğumuzu hissedip lütfen dışarı çıkmayalım. Maske zorunlu dışarı çıkma söz konusuysa olmalı. Sosyal mesafeye uymalıyız.

Tekrarlayan testlerin olduğu doğru. Toplamda yüzde 10’u geçmediğini biliyoruz. Büyük oranda bir tekrarlama yok.


Eczanelerde maske satışı asla söz konusu değildir. Bedava vermek istiyorlarsa olabilir. Biz vatandaşımıza ücretsiz maske konusunda yoğun bir gayret içerisindeyiz. İlla maskeyi gidip almanız gerekmiyor.

Yorumlar