Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Sağlık Bakanı açıklamıştı! Çinden gelen ilaçla ilgili yeni açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 23 Mart 2020 tarihli basın açıklamasında Çin Büyük Elçisi ile bir araya geldiğini ifade etti. Çin'den gelen ilaç olan Favipiravir'in yoğun bakım hastalarında tedavide kullanıldığı açıklandı. Favipiravir fiyatı özellikleri.. Yeni açıklamalar..

Abone ol
Abone ol 24 Mart 2020 23:24

Koronavirüs'ün ülkemizde yayılmasının önlenmmesi için çalışmalar ve covid-9 testi pozitif çıkan vakaların tedavisi tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin koca geçtiğimiz gün basın mensuplarının sorularını cevaplandırarak Koronavirüs ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bu konuda Çin'de hastalar üzerinde olumlu sonuç alınan ilacın ülkemize getirildiğini ifade etti. Vatandaşlar Çin’den gelen ilacın isminin ne olduğunu merak etmekte.

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Çin Büyükelçisi sosyal medya üzerinden Çin Ulusal Büyoteknik merkez Başkanı Zhang Ximin ilac etkenliği konusunda bir açıklamalar yaptığı ifade edildi. Japonya'da eczanelerde bulunan Favipiravir ilacın test edildiğini ve iyileşmeyi 11 günden 4 güne kadar düşürdüğünü aktardı. Ayrıca Favipiravir'ın herhangi bir fiyatı tarifesi ve özellikleri ile ilgili bir açıklama bulunmuyor. Diğer yandan sosyal medya üzerinden ve bazı reklamlarda Ünlü isimler Koronavirüs'e de iyi geldiği ifade edilen bazı türden tekviye ilaçların Sağlık Bakanlığından onaysız olduğukları ortaya çıkmıştı. Bu sebeple vatandaşların tedavilerinde uzman doktorun reçete olarak yazmadığı ilaçları kullanmaması gerekmektedir.

Avigan, t705 olarak ta bilenen Favipiravir 2014 yılından üretilerek farklı bir rahatsızlıkta kullanıldığı ifade edildi. Çin bilim adamları Koronavirüs'e karşı aşı çalışmaları kapsamında 70 bin ilaç için incelemeler yapıldığı aktarılmıştı. Bu ilaçlar arasında 3 tanesi ön plana çıktı. Laboratuar sonuçlarında daha çok sıtma rahatsızlığı için kullanılan ilaçların covid 9 tedavisinde ön planla çıktığı ifade ediliyor.

FAVİPİRAVİR AÇIKLAMALARI;
Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi'de bugün köşesinde yaptığı açıklamada Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara doğruladığını aktardı. "İlaç Çin’de ve Japonya’da hastalara karşı kullanılmış ve başarılı olmuş. Bu ilaç Çin ve Japonya’dan çıkarılmıyor ama Türkiye’nin olağanüstü çabasıyla ilacın getirilmesi sağlanmış. Bu ilacın, Favipiravir olduğunu Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara doğruladı." dedi.

Diğer yandan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Demircan Koronavirüs'ün tedavisinde kesin bir ilacın olmadığını ifade etti. Açıklamasında ismi geçen ilaçların başka viral hastalıklarda tedavi edildiğini aktardı.

 

Yorumlar