Anasayfa /  Dünya

Rusya'dan yaptırımlara karşı yeni hamleler geliyor...

Rusya'nın, Ukrayna topraklarını işgalinin üzerinden 20 gün geçti. Müzakere görüşmeleri sürüyor. Başta ABD olmak üzere batı ülkeleri peş peşe Rusya'ya karşı yaptırım kararları alıyor. Rusya'dan bu yaptırımlara misilleme geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Anthony Blinken dahil, bir dizi ABD'li yetkiliye şahsi yaptırım kararı aldığını açıkladı.

Abone ol
Abone ol 15 Mart 2022 20:46

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürerken, ABD ve AB’nin Rusya’ya arka arkaya yaptırımlar uygulaması üzerine Moskova yönetiminden misilleme geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD yönetiminin en üst düzey kadrosuna yaptırım kararı alındığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve CIA Başkanı William Joseph Burns da dahil, önde gelen 13 ABD’li isme şahsi yaptırım kararı alındığı bildirildi.

HİLLARY CLİNTON DA LİSTEDE

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yaptırımlar çerçevesinde bu kişilerin Rusya’ya girişi yasaklandı. Bakanlık açıklamasında Washington’la resmi ilişkilerin devam ettiği ve gerekli görülmesi halinde listedeki isimlerle üst düzey temasların gerçekleştirilmesinin yasaklanmadığı vurgulandı.

Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın ismi de Rusya’nın yaptırım uygulayacağı isimler listesinde yer alıyor.

ABD, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ve Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’a yaptırım uygulayacağını açıklamıştı. Yaptırımlar listeye alınan kişilerin mal varlığına el konulmasını da öngörüyordu.

Kremlin yönetimi, daha önce ABD’nin kendilerine yaptırım kararı uygulaması sonrası aynı şekilde yanıt vereceklerini dile getirmişti.

ABD’DEN LUKAŞENKO’YA YAPTIRIM

ABD, Ukrayna savaşında Rusya ile müttefik olan Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko’ya da yeni yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı.

Yaptırımlar Lukaşenko’nun yanı sıra eşi Halina’ya da uygulanacak. Buna göre, çiftin ABD’deki mülkleri ve varlıklarının dondurulacağı ve ABD’lilerle mali işlem yapmalarının yasaklanacağı açıklandı.

ABD, daha önce, Belarus’un Polonya sınırında meydana gelen göçmen krizinin ardından Aralık ayında Lukaşenko’nun ailesinin üyelerine yaptırım uyguladığını açıklamıştı.

Yorumlar