Anasayfa /  Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin'den kritik 'karar' açıklaması

Karadeniz'de her geçen gün tansiyon yükseliyor. Bombalar patlıyor, insanlar feci şekilde can veriyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile yaşanan krize ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Putin 'Donetsk ve Luhansk'ın resmen tanınması konusunda bugün bir karar vereceğim' dedi.

Abone ol
Abone ol 21 Şubat 2022 19:20

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginlik son dönemde tırmanırken, bugün ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşeceği açıklanmıştı.

Putin bu açıklamanın ardından Rusya Güvenlik Konseyi’nde bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin konuştu. Putin, “Ukrayna’nın iki bölgesinde bağımsızlığı kabul etmemiz gerekiyorsa, öncelikle bunu derinlemesine düşünmemiz gerekiyor.” dedi.

Putin, ‘Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya katılma tehlikesiyle karşılaşırsa, ülkemiz için tehdit önemli ölçüde artacaktır.” dedi. Putin, “Somut bir tehditle karşı karşıyayız. Ancak krizi ‘barışçıl’ bir yöntemle çözmeye çalışıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

‘NATO GÜVENLİK ENDİŞELERİMİZİ GÖZ ARDI ETTİ’

Putin’in ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bölgede yaşanan durumla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Rusya Güvenlik Konseyi’nde konuşan Lavrov, “NATO ve ABD’ye taleplerimi ilettik NATO açık kapı politikası nedeniyle taleplerimizi reddetti ve güvenlik endişelerimizi göz ardı etti.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “NATO'nun doğu kanadının 1997 pozisyonlarına dönmesini istedik ve önerdik. Bu argümanımız da kendileri tarafından reddedilmiştir” dedi. Lavrov, “Önerilerimiz, seçim yapabileceğiniz bir menü değildir” diye de ekledi.

Lavrov, Batı medyasını da ‘savaş propagandası’ yapmakla suçladı.

Lavrov ayrıca ABD’li mevkidaşı Blinken ile 24 Şubat’ta Cenevre’de bir araya geleceklerini de açıkladı.

 BÖLGEDE NELER OLUYOR?

Rusya'nın Batı ülkelerinin itirazlarına rağmen 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesiyle başlayan gerilim geçen haftalarda adeta bir soğuk savaşa döndü… Kırım'ın ilhakının ardından Ukrayna'nın doğusundaki Moskova yanlısı ayrılıkçı grupları destekleyen Rusya'nın son haftalarda bölgedeki asker sayısını artırması uluslararası kamuoyunda endişe yarattı.

Belarus ile Ukrayna sınırına yakın bir bölgede askeri tatbikat yapan Rusya'nın asker, tank ve zırhlı araçlarla birlikte füze sayılarını da artırması ise endişeyi üst noktaya taşıdı.

Son haftalarda başta Türkiye, Fransa, Birleşik Krallık ve ABD olmak üzere birçok ülke Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmak için kolları sıvasa da henüz taraflardan net bir barış sinyali gelmedi.

UKRAYNA'DAN YALANLAMA

Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Güney Askeri Bölgesi’nin Rusya’ya geçmeye çalışan 5 kişilik “sabotajcı-istihbaratçı” grubun etkisiz hale getirildiğini açıklamasının ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya'nın açıklamasını yalanladı.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Kuleba, “Hayır, Ukrayna YAPMADI” başlığıyla paylaştığı gönderide Ukrayna'nın Donetsk ile Lugansk’a, saldırmadığını, Rusya sınırına sabotajcı gruplar veya zırhlı araçlar göndermediğini, Rusya topraklarını ve sınır geçiş noktalarını bombalamadığını, sabotaj düzenlemediğini belirtti. “Ukrayna bu tür eylemleri planlamaz” ifadelerini kullanan Kuleba, “Rusya, yalan üretim fabrikanızı hemen durdurun” dedi.

 RUSYA’NIN AÇIKLAMASI

Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Güney Askeri Bölgesi tarafından yapılan açıklamada, “Bu sabah 06.00 sıralarında Rostov bölgesindeki Mityakinskaya köyü yakınlarında Rus topraklarına sızmaya çalışan 5 kişi tespit edildi. Çatışmalar sonucunda Rusya Federasyonu sınırlarını ihlal eden sabotajcı-istihbaratçı grubun 5 mensubu etkisiz hale getirildi. Çatışmalarda Rus askeri ve Rusya Federal Güvenlik Servisi Sınır Muhafızlarından yaralı veya kayıp olmadı” denilmişti.

TBMM BAŞKANI: RUSYA - UKRAYNA GERİLİMİ, TÜM DÜNYA İÇİN RİSK BARINDIRIYOR

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan gelişmelere de değinen Şentop, şunları söyledi:

Tabii haklı olarak Rusya ile Ukrayna arasındaki bu gerilim, gerginlik sadece iki ülke arasındaki bir gerginlikten ibaret değil, hepimizin takip ettiği gibi aslında bütün dünya olaya müdahil, konuyla ilgili açıklama yapmayan bir dışişleri bakanı, bir devlet başkanı, bir başbakan kalmadı dünyada.

Çünkü hakikaten hem bölge hem de daha geniş anlamda ve ölçekte Avrupa için belki daha geniş ölçekte bütün dünya için ciddi risk potansiyelleri barındırıyor bu durum. Bu bakımdan biz Türkiye olarak iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların, ihtilafların barışçıl yollarla, müzakere ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

ERDOĞAN'IN UZLAŞI DAVETİNİ HATIRLATTI

Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki ülkenin devlet başkanlarına da uzlaşı kapsamında yaptığı daveti hatırlatarak şöyle konuştu:

Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda bir davette bulundu. Gerek Ukrayna ile gerekse Rusya ile Türkiye’nin çok iyi bir diyalog zemini var. Bundan da istifade ederek iki ülke arasında arabuluculuk olur, kolaylaştırıcılık olur, adı ne olursa olsun ihtilafların, uluslararası hukuka ve anlaşmalara göre müzakere ve diyalog yoluyla çözülmesi yönünde Türkiye’nin büyük bir gayreti var. Bu konudaki görüşlerini de Cumhurbaşkanımız ortaya koydu.

Ukrayna tarafından bu konuda olumlu ve net açıklamalar geldi. İnşallah Rusya tarafından da net olumlu açıklamalar gelir. Çünkü bu, hiçbir ülkenin, Rusya ve Ukrayna’nın da bölge ülkelerinin de faydasına bir durum olmayacak. Yani bu şekilde bir çatışmayı başlatmak çok kolaydır.

 “SAVAŞ BAŞLATMAK KOLAY, ETKİLERİNİ DURDURABİLMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR”

TBMM Başkanı Şentop, savaşları başlatmanın kolay olduğunu ancak etkilerini ve zararlarını durdurmanın mümkün olmadığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

Büyük savaşların, dünya savaşlarının da basit bazı olayların ateşlemesi sonucu geliştiğini, ortaya çıktığını biliyoruz. Başlatmak kolaydır da bunun etkilerini, zararlarını durdurabilmek, tahmin edebilmek, öngörebilmek mümkün değildir.

İkincisi tabii askerler, silahlı kuvvetler, savaş makineleri kendi aralarında çatışacak ama bu işin büyük zararını tabii halklar görüyor. Sonuç itibarıyla devletler savaşıyor ama halklar bunun zararını görüyor, yaşıyor.

Bu bakımdan yani burada herkesin dikkatle hareket etmesi, tansiyonu yükseltecek, olayları tahrik edecek açıklamalar yapmak yerine olayların nasıl daha barışçıl yollarla, diyalogla, müzakere ile çözülebileceğine dair fikir üretmesi, bu konuda öncülük yapması doğru olur.

 

Etiketler rusya ukrayna putin nato
Yorumlar