Anasayfa /  Teknoloji

Rus sosyal medya uygulaması App Store üzerinden kaldırılıyor!

Apple, App Store mağazalarından Rusya’ya ait bir sosyal medya uygulaması olan Vkontakte için harekete geçiyor. Şirket yetkililerinin bildirdiğine göre Facebook sürümü olan Vkontakte, App Store mağazalarından kaldırılıyor.

Abone ol
Abone ol 29 Eylül 2022 20:05

 VKontakte teknoloji grubu olan VK’ya ait iOS uygulamalarını dünya çapındaki App Store’dan çıkarıyor. Apple, bu hararetli hamlenin İngiltere yaptırımlarına yanıt olduğunu bildiriyor. Diğer taraftan konuyu ortaya döken bir paylaşım VK’nin web sitesi üzerinden yapıldı. VK’nin sitesinde yayınlanan konuya ilişkin açıklamanın tercümesi uygulamalarının Apple tarafından engellendiği yönündeydi.

Bununla beraber iOS uygulamalarını geliştirmeye ve desteklemeye devam edeceğini de ifade ettiği paylaşımı ile dikkat çekiyor. Tüm bunların doğruluğuna yanıt Apple sözcüsü Adam Dema tarafından bildiriliyor. Dema, Apple’ın VK’nın uygulamalarının kaldırıldığını ve geliştirici hesaplarının kapatıldığını doğruluyor.

Dema konuya dair yaptığı açıklamada bu uygulamaların, çoğunluğun sahibi olduğu veya çoğunluğunun kontrolündeki geliştiriciler tarafından, Birleşik Krallık hükümeti tarafından onaylanan bir ya da daha fazla tarafça dağıtıldığını söylüyor. Bu noktada Apple’ın, bu yaptırımlara uymak için bu uygulamalarla ilişkili geliştirici hesaplarını sonlandırdığını belirtiyor. Aynı zamanda uygulamaların, konum ne olursa olsun hiçbir App Store’dan indirilemeyeceğini ifade ediyor. Ancak bu uygulamaları daha önce indirmiş olan kullanıcıların bu uygulamaları kullanmaya devam edebileceğini söylüyor.

VK, ülkenin Google’ın kendi sürümü olan Yandex’den sonra Rusya’nın en büyük ikinci internet şirketidir. Sosyal medya firması 2006 yılında, “yetkililerle işbirliği yapmayı reddettiği” için sonunda itilen Pavel Durov tarafından kuruldu. Şimdi popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’ı çalıştırıyor.

Esasında tüm bunlar Rusya’nın Ukrayna üzerindeki baskısının Dünya üzerindeki yansımasıyla ilgili. Rusya, son zamanlarda Ukrayna’nın bazı bölgelerinde düzenlediği sahte referandumlar ile sıkça adından söz ettiriyor. Buna karşılık geçtiğimiz pazartesi günü, İngiltere hükümeti  Rusya’ya yanıt olarak Rus oligarklarına yeni yaptırımlar getirdi. Bu yaptırımlar, VK ile bağları olan bir Rus bankası olan Gazprombank’taki 23 yöneticiyi etkiliyor.

Öte yandan Rusya Dijital İşler Bakanlığı, devlet kontrolündeki medya kuruluşu RT’ye VK uygulamalarının ve geliştirici hesaplarının silinmesinin nedenlerini araştırdığını söylüyor. Aynı zamanda Rus şirketi tarafından sağlanan hizmetlerin sosyal öneminin ve kullanım ölçeğinin altını çiziyor.

Yorumlar