RUHUMUZA BOTOKS YAPTIRMANIN ZAMANI GELDİ!

Büyümenin getirdiği zorunluluklar bedenimizin yanında ruhumuzu da yoruyor. Çalışma hayatı, evlilik, sorumluluklar derken kendimizi unuttuğumuz gün sayısı çoğalıyor. Gün boyu sandalyede ve ekran karşısında oturmak durumunda kalan ofis çalışanları ve uzun süren
sosyal medya ya da televizyon dizileri sebebiyle ekrana kitlenenler için yorgunluk ikiye katlanıyor. Bazen suyun dibinde nefes alamamanız gibi ara ara  yüzeye çıkıp ruhunuza da nefes aldırmanız gerekebilir. Sporu yapması zor gibi görünse bile emin olun her zaman en karışık durumlardan çıkış yolu oluyor. Sadece hadi yapalım! motivasyonu gerekiyor.

Ruhunuzu kısa bir süreliğine bedeniniz ile birlikte endorfin dolu bir havuza bırakın. Bu duyguları yaşamanın ilk olarak ucuz ve klişe yollarına bakalım. Bisiklet sürmek, koşmak ve paten kaymak sizi çocukluğunuza götürecek rahatlatıcı sporlardandır. Büyüdükçe yapamadığın ne varsa acısını çıkarmak, kırışıklıklara engel olmak gibi bir duruma sokuyor. Bu 3 spor tam bir ruh botoksu yapıyor. Zaman duruyor. Ruhuna ve bedenine sağlık depolanıyor.

Sporun uyku bozuklukları, negatif elektrik, bazen çözemediğiniz iş soruları ve özel hayat kararlarına bile iyi geldiğini biliyoruz. Evlerde kaldığımız anlarda 4 duvar sporları yerine şimdi kontrollü olarak koronavirüs tedbirleri eşliğinde yeni yapabileceğimiz açık hava sporları arıyoruz. Pandemi sonrası insanlarda doğal olarak bir açık havada nefes alma isteği oluştu.

İşte ilginizi çekebilecek en iyi açık hava sporları

Açık havada spor yapmanın hem bedenimize hem ruh sağlığımıza sayısız etkisi var. Size endorfin salgılatır, metabolizmanızı hızlandırır, zinde tutar,  öz güveninizi katlar ve egonuzu okşar.

İşte açık havada keyifle yaparak sağlığınızı koruyabileceğiniz açık hava sporlarından birkaçı;

Yaklaşık MÖ 5000'den itibaren Altay ve Tanrı Dağları ve çevresinde ortaya çıkan okçuluk şu an olduğu gibi spor olarak yapılmasa da günümüze asimile hali ile spor kültürüne girmeyi başardı. Okçuluk sporu çok uğraş isteyen ve popülerde olmayan bir aktivite ya da spor türü. Ama göz ve beden koordinasyonu gerektiren bu sporu denemenizi tavsiye ederim. Sonuçta kanımızda var. Geleneksel bir ata sporunu yapmak kadar kıymetli bir zaman geçirmenin ruhumuzda bırakacağı haz keyif verici olacaktır. Pku hedefe kitleyerek vuruş anına geçtiğinizde belki de gelen başarı daha önce duymadığınız hazları uyandırabilir.

Denizin mavisi ile birleştiğiniz her şeyi unutturan yelken yaparsanız sonrasında koca bir gülümsemeye hazır olun. Grup eşliğinde ya da hoca ile birlikte yapılsa da eminim korunma yöntemleri geliştirilmiştir. Kıyafetleri uygun bir şekilde karşılasanız da vereceğiniz ücret az değil ama değer. Çekeceğiniz muhteşem instagram fotoğrafları ve havanızda cabası.

Koşmak, atlamak, tırmanmak, oynamak, kirlenmek insan olmanın getirdiği durumlardır. Müthiş efor sarfettiren ve heyecan verici kaya tırmanışı ise güçlü bir bedene sahip olanlar için vazgeçilmez aktiviteler arasında yer alıyor. Açık hava tırmanışında her zaman bir partner ve birçok pahalı donanım gerekiyor. Üstelik kayalıklara erişim de her zaman mümkün olmuyor. Zahmetli bir spor olduğu kesin ama isteğiniz var koşullarda uygun ise mutlaka denemelisiniz.

Son olarak zengin sporu diye adlandırılan, Aşk-ı Memnu dizisinden aşina olduğumuz golf sporundan bahsedelim. Bu spor için pahalı ekipmanlarla bir kulübe havalı arabanız ve muhteşem kıyafetleriniz ile girmeniz gerekiyor. Golf aslında mükemmel bir odaklanma sporu, yeşilin verdiği haz cabası. Ama herkes için uygun değil. Bütçe meselesi.

Bitirişi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözü ile yapalım.

“Türk gençliği, sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusumuzun geleceği güvence altındadır.”

 

Yorumlar