Anasayfa /  Dünya

RTÜK Üyesi'nden Adnan Menderes sahnesine tepki

Bir haftalık aranın ardından bugün başlayan uzaktan eğitimde çocuklara idam sahnelerinin yer aldığı animasyon filmin sunulması üzerine RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, "Menderes'in idam görüntülerinin izletilmesi açıkça suçtur" dedi.

Abone ol
Abone ol 23 Mart 2020 16:29

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi İlhan Taşçı, bugün başlayan uzaktan eğitim dersi kapsamında TRT - EBATV üzerinden ortaokul öğrencilerine Adnan Menderes'in idam sahnesinin izletilmesine tepki gösterdi. 

Koronavirüs salgını nedeniyle okullara verilen bir haftalık aranın ardından bugün online olarak ve TRT EBA TV üzerinden uzaktan eğitim başladı.

Taşçı: Bu suç, yayın sorumluluğu olan herkesi bağlar

RTÜK Üyesi Taşçı söz konusu yayın ile ilgili olarak şunları dile getirdi:

"Koronavirüs nedeniyle bugün başlayan uzaktan eğitim sisteminin yayınlandığı TRT EbaTV'nin ortaokul öğrencilerine Adnan Menderes'in idam görüntülerinin izletilmesi açıkça suçtur. Bu suç, TRT Genel Müdürü başta olmak üzere yayında sorumluluğu bulunan herkesi bağlar.

TRT'nin çocukların sırf ders için ekran başına geçtiği ders yayını "arasına propaganda" iliştirilmesi RTÜK Yasası'nın 8. Maddesinin 2. Fıkrasında tanımlanan suç ile de bire bir örtüşmektedir. Bu yayının çocukların zihinsel gelişimine zarar vereceği açıktır.

RTÜK Yasası "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin zihinsel gelişimine zarar verebilecek türde" yayınların ekranlarda yer alamayacağını hüküm altına almaktadır. TRT'nin yayını ise yasanın bu hükmünün açıkça ihlal edilmesidir.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin bir an bile duraksamaya yer vermeden bu yayınla ilgili İzleme Dairesi'nin değerlendirme raporu hazırlaması talimatını vermelidir. RTÜK Başkanı, hazırlanacak bu raporu da yasanın kendisine verdiği yetkiyle Üst Kurul gündemine getirmelidir.

Bu yayın nedeniyle TRT Genel Müdürü İbrahim Eren başta olmak üzere ilgililer hukuken sorumlu, olağanüstü günler yaşadığımız şu günlerde vicdanen de sorunludurlar. Halkın parasıyla yayın yapabilen TRT'yi siyasi propaganda ekranına dönüştürenleri kamuoyunun dikkatine sunuyorum."

 

Eğitim Sen: Örtük müfredat üzerinden ideolojik dayatma

Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da lise dersleri arasında ilahi görüntülerinin gösterildiğini aktararak şunları söyledi:

"Ayrıca velilerimiz ve öğretmenlerimizden de bize ulaşan bilgiye göre söz konusu idam sahneleri gösterilmiş. Ders aralarına çeşitli etkinlikler koymuşlar. Ek ders ve belgeseller konulmuş. Ders aralarında ortaokul çocuklarına idam sahnesinin de yer aldığı politik kısa animasyonlar izletildi. Aslına müfredatın değişimiyle birlikte eğitim, tamamen bilimi referans almayan bir takım kavramlar üzerine inşa edildi. Bunun yansıması aynı zamanda bizim gerçekliğmiz, okul ve eğitimin durumu gerçekliği. Örtük müfredat uygulaması üzerinden ideolojik bir dayatma bu çocuklara. Eğitim ve çocuk hakları ihlalidir bu. Bu da bir istismardır."

Çocuklara idam sahnesinin izletilmesi sosyal medyada da tepkilere neden oldu. 

 
Yorumlar