Anasayfa /  Sağlık

Remdesivir COVID-19’u tedavi edebilir mi?

Yapılan bir araştırma, Remdesivir adlı ilacın COVID-19 hastalarının iyileşme süresini hızlandırdığını gösterdi. Peki Remdesivir ilacı nedir? COVID-19’a karşı çare olabilecek mi?

Abone ol
Abone ol 03 Mayıs 2020 21:28

Remdesivir nedir?
Remdesivir geniş spektrumlu bir antiviral (virüs karşıtı) ilaçtır. Damara enjekte edilerek hastalara verilmektedir.

Biyofarmasötik firması olan Gilead Sciences tarafından Ebola virüsü hastalığı ile Marburg virüsü enfeksiyon tedavisi için geliştirilmiştir.

Daha sonra aralarında respiratuvar sinsitiyal virüsü, Junin virüsü, Lassa ateşi virüsü, Nipah virüsü, Hendra virüsü ve koronavirüslerin de (MERS ve SARS virüsleri dahil) yer aldığı diğer tek sarmallı RNA virüslerine karşı antivirütik aktivite gösterebildiği belirlenmiştir.

2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınına karşı spesifik bir tedavi olarak test edilmektedir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Remdesivir için Acil Kullanım İzni vermiştir. Bu sayede ağır hastalık nedeniyle hastaneye kaldırılan kişilerde acil tedavi olarak kullanılmaktadır.

COVID-19’a karşı ne kadar etkili?
COVID-19, şu ana dek dünya genelinde 200.000 kişinin yaşamını yitirmesine ve küresel ekonominin bozulmasına yol açtı. Bu nedenle test, tedavi sağlayacak ilaç ve aşılara yönelik araştırmaların sonuçları büyük bir merakla takip ediliyor.

Daha önce yapılan bazı araştırmalar, Remdesivir adlı ilacın ateş ve solunum semptomlarında hızlı iyileşme sağladığını göstermişti. Deneye katılan hastaların neredeyse tamamı 1 haftadan kısa bir sürede taburcu edilmişti. Ancak bir ilacın belirli bir hastalığa karşı etkili, yan etkilerinin ne olduğunun görülmesi için çok daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyuluyor.

Şimdi ise ABD’de yapılan büyük bir klinik araştırmadan elde edilen sonuçlar, Remdesivir’in COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2 isimli koronavirüse karşı etkili olabileceğini gösteriyor.

Bu çalışmada henüz kesin bir tedavi olarak görülmese de COVID-19’a karşı ilk kez bir ilacın belirtileri hafifletmekte etkili olduğu görüldü.

Remdesivir COVID-19 hastalarının daha hızlı iyileşmesini sağlıyor
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIAID) tarafından yapılan bir açıklamada, ilacın, plaseboya (test amaçlı kullanılan, hastanın etkisiz olduğunu bilmediği etkisiz ilaç) kıyasla hastaların %31 daha hızlı iyileşmesini sağladığı ifade edildi.

Açıklamada, “Plasebo kullanılan hastaların iyileşme süresi 15 günken, Remdesivir kullanılan hastaların iyileşme süresi 11 güne düştü” denildi.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün başındaki isim olan Anthony Fauci, Beyaz Saray’da toplanan gazetecilere, “Elde edilen veriler Remdesivir’in iyileşme süresini kısaltmakta olumlu bir etkisi olduğunu kesin şekilde gösteriyor.

İyileşme süresinin %31 kısalması kulağa çok büyük bir gelişme gibi gelmeyebilir. Ancak ilacın koronavirüsü engelleyebilmesini kanıtlaması anlamında bu çalışma çok önemli” diye konuştu.

Ölüm oranını da düşürdü!
İlacın aynı zamanda ölüm riskini de azalttığı, ancak buradaki farkın oldukça az olduğu açıklandı. Remdesivir alan hastalarda ölüm oranı %8’ken, plasebo verilen hastalardaki ölüm oranının %11,6 olduğu belirlendi.

Araştırma 21 Şubat’ta başladı. Avrupa, Asya ve ABD’den 1.063 hasta araştırmada yer aldı.

Yorumlar