Anasayfa /  Güncel

Recep ayında nasıl oruç tutulur? Recep ayında kaç gün oruç tutulur?

23 Ocak tarihinde heyecanla beklenilen üç aylar başladı. Ardından mübarek Üç ayların başlangıcı olan Recep ayında oruç tutmak gerekir mi, gerekirse kaç oruç tutulmalı? soruları araştırılmaya başlandı. İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 23 Ocak 2023 15:00

23 Ocak tarihinde heyecanla beklenilen üç aylar başladı. Ardından mübarek Üç ayların başlangıcı olan Recep ayında oruç tutmak gerekir mi, gerekirse kaç oruç tutulmalı? soruları araştırılmaya başlandı. İşte detaylar...

RECEP AYINDA KAÇ GÜN, HANGİ GÜNLERDE ORUÇ TUTULUR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda önemli bilgiler verdi. İşte o bilgiler;

Halk arasında üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ama Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında bulunur.(Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı bulunmaz. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği durumlarda bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

RECEP AYI ORUCUNA NE ZAMAN VE NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet etmek oruç tutmanın şartlarındandır. Niyetsiz tutulan oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek gerekir.. Oruç için sahura kalkılması da niyet yerine geçer.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadar ki zamandır. Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması şarttır. Aksi takdirde gündüz niyet caiz değildir. (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi şarttır. (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir süreye bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi şarttır.

Şafiî mezhebine göre ise nafile hariç tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli değildir. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına ulaşmadan öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

Yorumlar