Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç /  Ramazan

Fitre nedir? Fitre miktarı ne kadar? Fitre kimlere verilir?

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle merak edilen bir konuda fitre miktarı oldu. Fitre nedir? Fitre kimlere verilir? 2017 yılı fitre miktarı belli oldu mu? 2017 Fitre miktarı ne kadar? Fitre kimlere verilmez?

Abone ol
Abone ol 31 Mayıs 2017 10:56

2017 Fitre miktarı açıklandı. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen 2017 yılı fitre miktarı 16 TL olarak belirlendi. Belirlenen miktar 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2018 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar geçerli olacak. Peki kimlere fitre verilir?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Mayıs ayı başında fitre miktarını açıklamıştı.

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte fitre miktarı merak edilirken Diyanet tarafından yapılan açıklamada 2017 yılı Fitre zekatı miktarı kamuoyuna duyuruldu. Ramazan ayında, durumu iyi olan Müslümanların kendisi ve ailesi adına verdikleri zekat olan Fitre’nin miktarı belli oldu. Peki Fitre tam olarak nedir? Fitre kimlere verilir? Fitre verme tarihleri ne zaman? Fitre vermek için son vakit ne zamandır? Fitre kimlere verilmez? Fitre ile ilgili hadisler nelerdir? İşte 2017 yılı fitre zekatı ile ilgili bilinmesi gerekenler.

Diyanet görüşmeleri Tamamladı

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan görüşmeler sonucu 2017 yılı Fitre miktarı belli oldu. Buna göre hemen hemen tüm Müslümanların her yıl Ramazan ayında verdiği Fitre için, tüm toplumun sosyo ekonomik durumu ile bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak hazırlanan verilere göre 2017 yılında Fitre miktarı en az 16 lira olarak belirlendi.

Önceki Yıllarda Fitre Ne Kadardı?

2012 yılında fitre miktarı 8,5 lira iken bu fiyat  2013 yılında 9.5 lira, 2014 yılında 10 lira, 2015 yılında 11.5,  2016 yılında 15 lira seviyesindeydi.

2017 FİTRE NE KADAR?

2017 yılı Sadaka-ı Fıtır miktarı konusu görüşüldü. Yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır  sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olması dikkate alınarak, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2018 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 16,00 TL olarak belirlenmesine karar verildi.

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fitre, Ramazan bayramının birinci günü sabahı, fecrin doğuşundan itibaren vâcib olur. Fitreyi vermenin müstehab olan şekli ise, fecrin doğuşundan itibaren namazdan çıkmadan önce fakirlere verilmesidir. Fakat fitrenin bayramdan birkaç gün, hatta birkaç ay önceden verilmesinde de bir beis yoktur. Böylece fakirlerin bayram ihtiyaçlarını önceden karşılamaları, noksanlarını telâfi etmeleri sağlanmış olur. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir.

RAMAZAN FİTRESİ KİMLERE VERİLMEZ?

Anne, baba, çocuk gibi kimselere, gayri müslimlere ve zengin sayılabilecek kişilere fitre verilmemektedir. Eğer fakir ise kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya-anneye, kardeşe, geline, damada, fitre verilebilmektedir.  Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir.


Yorumlar