Anasayfa /  Foto Galeri

Ramazan bayramında beslenme nasıl olmalıdır? İşte 10 altın öneri!

Ramazan bayramında beslenme nasıl olmalıdır? İşte 10 altın öneri! - Sayfa 1

Ramazan bayramında beslenme nasıl olmalıdır ? Uzmanlar bayram sabahı yapılması gereken en önemli şeyin güzel bir kahvaltı olduğunu vurguluyor. Öte yandan kan şekerinde aşırı dalgalanmalar olmaması için şerbetli tatlılar yerine meyveli tatlılar tercih edilmeli. Ramazanda yaşadığımız uzun açlık döneminin ardından küçülen midemize aniden yüklenmek ve yüksek kalorili besinler tüketmek hazımsızlık ile şişkinliğe yol açabiliyor. Daha da önemlisi, kan şekerinde gelişen düzensizlikler nedeniyle baş ağrısı, baş dönmesi, uyuklama, terleme, mide bulantısı ve kalpte ritim bozukluğu gibi problemler gelişebiliyor. Bu sorunlardan özellikle de diyabet ve kalp hastaları etkileniyor, hatta hayatları bile tehlikeye girebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman Ramazan Bayramı’nı sağlıklı geçirmeniz için dikkat etmemiz gereken noktaları anlattı, önemli önerilerde bulundu. İşte bayramda mutlaka uygulamanız gereken 10 altın kural!

Ramazan bayramında beslenme nasıl olmalıdır? İşte 10 altın öneri! - Sayfa 2

1- EN KRİTİK ÖĞÜNÜ ATLAMAYIN: Bayram kahvaltısı belki de en özenilen, en mükellef geçen öğün. Burada dikkat etmeniz gereken şey, yumurta ve peynir gibi proteinlerin yanı sıra tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği gibi kompleks karbonhidratları da tüketmeniz. Böylelikle kan şekerinizi çok daha iyi dengelersiniz. Kan şekerinizdeki dalgalanmalar sizi aç hissettirir veya tüketimden kısa bir süre sonra tatlı isteği belirebilir. Bu nedenle kan şekerini dengede tutabilmek için kahvaltıda beyaz un veya beyaz şeker içeren börek, tatlı gibi yiyeceklerden de kaçının.

Ramazan bayramında beslenme nasıl olmalıdır? İşte 10 altın öneri! - Sayfa 3

2- ZİYARET ÖNCESİNDE PROTEİN İÇERİKLİ BESİNLER TÜKETİN: Bayram ziyaretlerindeki tatlılara “hayır” diyebilmenin belki de en kolay yolu, ziyaretlere tok karnına gitmek. Çünkü hali hazırda aç olduğunuzda ikramları geri çevirmek çok daha zor oluyor. Et, balık, yoğurt gibi protein içerikli yiyecekler tokluk sürenizi uzatacağı için öğünlerinizde tercih edin. Ayrıca sebze, salata gibi posalı yiyecekler de hem tokluk sürenizi uzatıyor hem de akabinde yediğiniz tatlının kana karışma hızını yavaşlatıp kan şekerinizi dengede tutmaya yardımcı oluyor.

Ramazan bayramında beslenme nasıl olmalıdır? İşte 10 altın öneri! - Sayfa 4

3- ŞERBETLİ YERİNE MEYVELİ TATLILAR YAPIN: Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman bayramda şerbetli tatlılar yerine meyve tatlılarını tercih etmeniz gerektiğini belirterek şunları söylüyor: “Meyve içeriğinde barındırdığı posa sayesinde kan şekerinizin daha yavaş bir şekilde yükselmesine, bu sayede de iştahınızı ve kilonuzu çok daha kolay kontrol etmenize yardımcı oluyor. Meyvenin de şekeri olduğu için meyve tatlısı yaptığınızda çok fazla ekstra şeker eklemenize de gerek kalmıyor.”