Anasayfa /  Foto Galeri

Ramazan alışverişi yapacaklara önemli uyarı!

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Merdiven altı, uygun olmayan koşullarda üretilen gıda maddeleri halk sağlığı açısından büyük risk oluşturmaktadır” dedi, evlerde de toplu iftar yemeklerinden kaçınılması uyarısında bulundu.

Ramazan alışverişi yapacaklara önemli uyarı! - Sayfa 1

Ramazan alışverişinde tüketicilere önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, “Özellikle alım gücü düşük olan kesimler tarafından tercih edilen merdiven altı veya kayıt dışı şekilde uygun olmayan koşullarda üretilen gıda maddeleri halk sağlığı açısından büyük risk oluşturmaktadır” dedi. Eroğlu, evlerde de toplu iftar yemeklerinden kaçınılması uyarısında bulundu.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Ramazan ayında dikkat edilmesi gerekenler konusunda tüketicilere uyarılarda bulundu.

Ramazan alışverişi yapacaklara önemli uyarı! - Sayfa 2

“Güvenilir gıda için sağlıklı üretim şart”
Dünyanın topyekun Covid-19 ile mücadele ettiği süreçte iftar sofralarının ve sağlığın vazgeçilmezi gıdalara da rağbetin arttığını vurgulayan Eroğlu, şöyle devam etti:

“Sağlıklı ve güvenilir gıda için sağlıklı üretim, prosesin olmazsa olmazıdır. Güvenli/güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan ve besin değerini kaybetmemiş gıdadır. Gıda güvenliği ise insanları bakteri, mantar, parazit ve virüs gibi mikropların neden olduğu gıda kaynaklı hastalıklardan korumak için, gıdaların uygun şekilde işlenmesi, pişirilmesi ve korunmasını ifade eder. Böylece, doğru gıda kullanımı uygulamaları, günümüzde gıda kaynaklı hastalıkların görülme riskini ciddi oranda düşürebilir.

Ramazan alışverişi yapacaklara önemli uyarı! - Sayfa 3

“Merdiven altı, kayıt dışı üretilen gıdalar risk oluşturuyor”
Artan şehirleşme oranı, azalan gelir düzeyi ve resmi denetimlerin yetersizliği göz önünde bulundurulduğunda, her yıl olduğu gibi yine Ramazan alışverişi yapacak olan tüketicilere önemli sorumluluklar düşmektedir. Özellikle de alım gücü düşük olan kesimler tarafından tercih edilen ve neredeyse hammadde fiyatına satılan merdiven altı veya kayıt dışı şekilde uygun olmayan koşullarda üretilen gıda maddeleri halk sağlığı açısından büyük risk oluşturmaktadır.

Bir diğer önemli konu da Covid-19 sürecinde insanların özellikle alışveriş öncesi ve sonrası dikkat etmeleri gereken sağlık kurallarıdır. Covid-19 ülkemizi ve dünyayı etkisi altına almaya devam etmektedir. Ortaya çıkan mutant virüsler ile birlikte son günlerde günlük yeni vaka sayıları da son derece yüksek seviyelere ulaşmıştır.

Ramazan alışverişi yapacaklara önemli uyarı! - Sayfa 4

“Pandemi sürecinde tedbirlere sıkı sıkıya uyulmalı”
Ortaya çıkan mutant virüslerin bulaşıcılığının artmış olması, Ramazan ayında da tedbirlere sıkı sıkıya uyulmasını gerektirmektedir. Bu süreçte aşı olmuş veya hastalığı atlatmış vatandaşlarımızın da en az aşı olmamışlar kadar kurallara uyması gerekmektedir. Zira ağır hasta olmasalar bile etkeni saçabilecekleri göz önüne alınmalıdır.

Covid-19 salgını halen temel olarak insandan insana damlacık yolu ile bulaşmaya devam etmekle birlikte, çevreye/yüzeylere saçılan virüsün temas sonrası ele bulaşmasını takiben elin ağız, burun ve göze götürülmesiyle suretiyle kişilere bulaşması da söz konusu olabilmektedir.

Yeni ortaya çıkan mutant Covid-19 etkenlerinin daha önce olduğu gibi insanlara gıdalarla bulaştığına dair bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat sürecin başından itibaren pandemiye neden olan virüsün donmuş gıdalardan, gıda ambalajlarından ve marketlerde sıklıkla temas edilen yüzey ile cisimlerden tespit edildiğine dair bildirimler bulunmaktadır. Bu nedenle market, pazar, hal ve fırınlarda genel gıda hijyeni tedbirlerinin titizlikle uygulanmaya devam edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Daha da önemlisi bulaşıcılık hızı artan mutant etkenler bazen hiç bir belirti göstermeden kişilerde bulunabilmekte ve çevreye saçılabilmektedir. Kapalı ve kalabalık alanlara her girişimiz bu süper saçıcılar ile karşılaşma ihtimalimizi arttırmaktadır.