Anasayfa /  Güncel

Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu'ndan bomba koronavirüs aşısı açıklaması

ABD Kaliforniya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, ABD'de koronavirüs aşısı bulunduğunu iddia etti.

Abone ol
Abone ol 18 Ekim 2020 13:05

ABD Kaliforniya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, yeni tip koronavirüs ( Covid-19) aşısının bulunduğunu iddia etti.

Sosyal medya hesabından video paylaşan Çilingiroğlu, paylaşımında "Covid aşısı bulundu merak etmeyin sadece yan etkilerini güvenliği ve ektea gözlemi için bir kaç hafta beklemek istediler çok yakında FDA onayı alıyor ve piyasada. Önce ABD tabiki" notunu düştü.

Aşının hazır olduğunu öne süren Çilingiroğlu, 2 aylık deneme süresi sonrası piyasaya sürüleceğini ifade etti.

Çilingiroğlu şunları kaydetti: 

Aşıyla ilgili olarak herkes soru soruyor. Aşı normalde çıktı. Daha doğrusu bulundu. Aşının güvenli olmasını istedikleri için iki aylık bir süre daha istediler. En son aşı verilen kişilerde güvenli olduğunu anlamak için. Bu nedenle birkaç haftalık bir geçikme oldu. Bu 'Henüz aşı yok' anlamına gelmesin. Aşı var. Aşı, Kovid-19 geçirmiş kişiden 10 kat daha fazla antikor üretiyor. Virüse karşı etkili. Etkinliği genç insanlarda yüzde 60-70'lerde. Yaşlı insanlarda ise yüzde 50'ye kadar etkili. Yani Kovid-19 aşısı bulundu. Bizler ABD'de bilime önem verdiğimiz için ve gerçeklere önem verdiğimiz için elimizden geldiğince tabiki, Rusya'da olduğu gibi "Çocuğuma aşı yaptım, kayınvalideme aşı yaptım" diye piyasaya aşıları sürmüyoruz ya da yarım yamalak Faz-3 çalışması bitmeden sürmüyoruz. Açık ve net mesajım şudur. ABD'de Kovid-19 aşısı bulunmuştur. Herkes rahat etsin. Sadece birkaç hafta daha bekleniyor yan etkileri için. Dolayısıyla bu çok güzel bir haber.

DSÖ: İlk dozlar, 2021'in ortalarında kullanıma hazır olabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Fadela Chaib, geçen ay yaptığı açıklamada, Kovid-19 için 191 aşı adayının olduğunu ve bunların 10'unun Faz 3 klinik denemelerinin devam ettiğini belirtmişti.  

Chaib açıklamasında, "Güvenli ve etkili bir aşıya hala aylarca uzaktayız. İlk dozlar, 2021'in ortalarında kullanıma hazır olabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar