Anasayfa /  Popüler  /  Kim kimdir

Prof. Dr. Asım Cenani kimdir?

Tıp dünyasında yaptığı çalışmalarla tanınan, Genetik Tıbbi Biyoloji alanının öncüsü kabul edilen Prof. Dr. Asım Cenani hayatını kaybetti. Vefat haberini Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca twitter hesabından duyurdu. İşte Asım Cenani'nin hayatı...

Abone ol
Abone ol 21 Kasım 2020 09:43

24 Mayıs 1931'de Gaziantep'te doğan Prof. Dr. Asım Cenani orta ve lise öğrenimini 1950 yılında Galatasaray Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yüksek öğrenim gördü.

Almanya'da Johan Gutenberg Üniversitesi'nde Pediatri İhtisası yaptıktan sonra askerlik görevi süresince, 1963-65 seneleri arasında Haydarpaşa Askeri Hastanesi'nde Çocuk Kliniği bölümünde çalıştı. 1966-69 yıllarında insan genetiği üzerine ihtisas yaptıktan sonra, 1970 de pediatri doçentlik sınavını verdi.

1971'de eylemli doçent, 1976'da eylemli profesör oldu. Bir sene kadar Hamburg Şehir Hastanesi Çocuk Kliniği Şef Muavinliği yaptıktan sonra 1969'da Cerrahpaşa Tıp Fak. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne geçti. Sitogenetik Laboratuarı kurucu ve yöneticiliği, genetik seksiyonu kurucu ve yöneticiliği, genetik ve teratoloji BD kurucu ve yöneticiliği, Sosyal Pediatri BD başkanlığı gibi görevleri 1969-1974 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde üstlendikten sonra, Edirne Tıp Fakültesi kurucu üyeliği ve Biyolojik ve Fizyolojik Bilimler ABD başkanlığı ve Genetik Kürsü başkanlığı yaptı.

1980-98 arasında yine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Sağlık Meslek Lisesi Müdürlüğü ve Tıbbi Biyolojik Bilimler Bölümü kurucu ve başkanlığını yaptı. Genetik ve Teratoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi kurucu ve müdürlüğü görevinden sonra, Onkoloji Enstitüsü Tümör Genetiği BD Başkanlığı görevini üstlendi.

1995-98 senelerinde İ.Ü. Deneysel Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü ve Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı'nda görevini sürdürdü. "Cenani-Lenz Sindaktilisi (Cenani Syndactilism)' kavramıyla dünya bilim edebiyatı tarihine adını yazdıran Profesör Cenani, 1998 tarihinde emekliye ayrıldı.

Yorumlar