Anasayfa /  Foto Galeri

Prof. Dr. Altan'dan 2021 için korkutan deprem açıklaması

Hırvatistan'da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem komşu ülkelerde de hissedildi. Bölgede deprem paniği yaşanırken, Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Levhaların birleştiği noktalarda mutlaka deprem olacaktır ve 2021’de depremler devam edecektir dedi. İşte haberin detayları...

Prof. Dr. Altan'dan 2021 için korkutan deprem açıklaması - Sayfa 1

Hırvatistan’da merkez üssü Pretinja şehrinde 6,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 7 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişinin yaralandığı ve yaklaşık 150 yıllık binaların yıkıldığı bildirildi.

Prof. Dr. Altan'dan 2021 için korkutan deprem açıklaması - Sayfa 2

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, Hırvatistan’da meydana gelen ve Bosna Hersek, Çekya, Almanya, Macaristan, İtalya, Karadağ, Romanya, Slovakya, Slovenya, Sırbistan ve Avusturya’da hissedilen deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Altan'dan 2021 için korkutan deprem açıklaması - Sayfa 3

"HIRVATİSTAN’DAKİ DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL"

Bu yıl Hırvatistan’da ikinci kez deprem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Altan, "Dünyayı oluşturan levhalara baktığımızda, Hırvatistan da çok depremin meydan geldiği bir bölgeye giriyor. İtalya, Hırvatistan, Yunanistan ve Türkiye deprem ülkeleridir. Dünyanın deprem haritasına baktığımızda, bunu rahatlıkla görebiliriz. İtalya’dan Hırvatistan’a geçerken, Arnavutluk ve Yunanistan kısmı da deprem bölgesine giriyor.

Prof. Dr. Altan'dan 2021 için korkutan deprem açıklaması - Sayfa 4

Geçtiğimiz yıl Arnavutluk’ta böyle bir deprem felaketi yaşandı. Bu yıl da Hırvatistan’da depremi yaşıyoruz. 6,4 büyüklüğündeki deprem, bütün Avrupa ülkelerinde de hissedildi. Çünkü bu büyüklükteki depremler, genellikle büyük çapta hissedilir. Dolayısıyla, bu bölgelerde büyük depremlerin olması pek de sürpriz değil. Mutlaka olacak çünkü dünya bir bütün olarak kara parçalarından oluşmuş değil. Levhalar vardır ve onların oynamasıyla depremler oluşur. Levhalar, belli bir süre enerjisini biriktirdikçe, bu enerjiyi boşaltmaya doğru gidecektir ve boşaltacaktır. Depremin meydana geldiği yer, Avrasya levhasıyla Afrika levhasının tam birleştiği noktalardır ve orada fayın kırılmasıyla meydana gelmiş bir deprem söz konusu” diyerek bölgede deprem olmasının normal olduğunu belirtti.