Anasayfa /  Güncel

Prf. Dr. Üşümezsoy'dan 'büyük deprem olacak mı' cevabı

Profesör Dr. Şener Üşümezsoy tv100 ekranlarında İzmir depremiyle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Üşümezsoy Bölgede büyük ve yıkıcı deprem olacak mı sorusunu da yanıtladı.

Abone ol
Abone ol 31 Ekim 2020 00:13

Prf. Dr. Şener Üşümezsoy'un tv100 ekranlarında yaptığı açıklamalardan önbe çıkanlar şöyle;

- Bu deprem Samos’a çok yakın. Samos’un kuzey kenarını sarıyor. Kuzey Samos Adası yüklenirken aşağıya doğru Kuşadası körfezi çöküyor. O çökme esnasında İzmir'de bu çöken blok içinde yer alıyor.

-Samos’da dağlık bölgede yerleşim yeri olmadığı için orada daha şiddetli hissedilmesine karşılık zemin sağlam olduğundan yıkım olmadı.

-Ama bizim için ne ifade ediyor dersek;  Olayı anlama bakımından yay gibi çizersek fayı, yani Samos adası yükselmesiyle önündeki alan çöken bölgede 60 kilometrelik bir fay, yaklaşık  7’lik bir deprem ve bu depremin olduğu merkezde de yaklaşık 8 şiddetinde bir enerji doğuyor. 

-Yani şöyle düşünelim bir düzlem düşünelim. Kuzeye doğru bakan eğik bir düzlem. Kuzeye doğru bakan eğik düzlem,n güneyindeki yani taban bloğu Samos yükselirken üstündeki aşağı doğru çöken yani İzmir bloğu çöküyor.

-Onun için de bu düzlem üzerinde olan depremin etkileri artçıları bütünüyle Samos’u çepeçevre sarıyor. 

-Ama Kuzeye doğru giden Buca'dan Doğanbeyli’den ve Seferihisar'da Kuzey- Güney gidişli hatlarda depremler, artçı depremler olabilir. O zayıf yüzeyler boyunca bloğun içinde deprem enerjisi daha yüksek hissediliyor.

Bölgede yeni ve yıkıcı deprem olabilir mi?

-Büyük ve yeni bir yıkıcı deprem olmaz. Ama Kuzey Güney gidişli buca fayı Doğanbeyli fayı gibi kırık hatlar var. Bu hatlar üzerinde artçılar olabilir. Bunlar da şehre yakın olduğu için etki eder. 

Yorumlar