Anasayfa /  Politika

Olay! Memur-Sen diğer sendikaları masadan kovdu!

Toplu sözleşme görüşmelerinde memur emeklilerinin imza yetkisini elinde bulunduran Memur-Sen, pazarlık masasında Kamu-Sen ve KESK'i istemedi.

Abone ol
Abone ol 02 Aralık 2018 11:14

'Masada koltuk işgal etmemeli'

Milyonlarca memur ve memur emeklisi ile hükümetin toplu sözleşme görüşmeleriyle ilgili yeni bir tartışma başladı. Yasa gereği 5 milyon insanın toplu sözleşme görüşmelerinde imza yetkisi en fazla üyesi bulunan Sendika olarak Memur-Sen'in elinde. Ancak toplantıya yine yasa gereği en fazla üyeye sahip 3 sendika katılıyor. İşte bu duruma Memur-Sen'den itiraz geldi. Memur-Sen, pazarlık masasına oturma yetkisi olan Kamu-Sen ve KESK'i pazarlık masasında istemediğini açıkladı ve yasal düzenleme istedi. 

3 KONFEDERASYON KATILIYOR... 

2019 Ağustos ayında 2020 ve 2021 yılları için bir kez daha taraflar masaya oturacak. İlgili yasaya göre hükümet ile sözleşme görüşmelerine en fazla üyeye sahip 3 konfederasyon katılabiliyor. Bunlar da Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK. Memur heyetine de, en fazla üyeye sahip konfederasyon başkanlık ediyor. Halen hem temsil hem imza hem anlaşmazlık halinde Hakeme götürmek yetkisi  Memur-Sen’de. Ayrıca 11 hizmet kolunda Memur-Sen’e bağlı sendikalar yetkili.  

KAMU-SEN VE KESK MASADAN ÇIKARILSIN... 

Yasa gereği 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisinin toplu sözleşme görüşmelerinde imza yetkisini elinde bulunduran Memur-Sen'in Genel Başkanı Ali Yalçın, halen sözleşmeye katılma yetkisi olan ama imza yetkisi olmayan Türkiye Kamu-Sen ile KESK’in bu görüşmelerden çıkarılmasını istedi. Yalçın, “Yetkili olmayan konfederasyon ve sendikalar masayı dışarıdan takip etmeli fakat masada koltuk işgal etmemelidir” dedi.

İŞTE ALİ YALÇIN'IN O SÖZLERİ... 

Memur-Sen, Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlikte yasanın da değiştirilmesini istedi. Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen’in toplantısında yaptığı konuşmada, “Yasama organının konumu, yürütmenin şeması, kuvvetler ayrılığının işleyiş biçimi sil baştan değişti. Muhataplarımız da değişti. Bu değişimlerin her biri sendikalar açısında da sendikacılar açısından da değişim zorunluluğu üretiyor. Yürütme tek kanatlı, toplu sözleşme masası ise üç taraflıdır. Bu çelişkiyi gidermek gerek. Tek satıcılı, üç alıcılı pazarlık olmaz. Siyaseten yetkili olanla sendikal olarak yetkili olan baş başa, eşit taraf statüsüyle masada olmalı, pazarlık yapmalıdır. Nasıl muhalefetteki siyasi parti masaya oturamıyorsa, yetkili olmayan konfederasyon ve sendikalar da masayı dışarıdan takip etmeli fakat masada koltuk işgal etmemelidir.” 


Yorumlar