Anasayfa /  Politika

Milli Savunma Bakanı Işık, Amerikalı mevkidaşı Mattis ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretine eşlik eden Milli Savunma Bakanı Işık, Amerikalı mevkidaşı Mattis ile Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Abone ol
Abone ol 17 Mayıs 2017 10:18

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine eşlik eden Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Amerikalı mevkidaşı James Mattis ile Beyaz Saray'da terör örgütü PKK/PYD ve DEAŞ'la mücadele konularını görüştü.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, Işık ile Mattis arasındaki görüşme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beyaz Saray'dan ayrılmasından hemen sonra yine Beyaz Saray'da gerçekleşti.

"ABD'nin PYD'ye desteği" ile ilgili hususlar detaylı şekilde ele alındı

Ağırlıklı olarak ABD'nin terör örgütü PKK/PYD'ye desteği ve Suriye'de DEAŞ'la mücadele konularının ayrıntılı şekilde ele alındığı bildirilen görüşmeye iki bakan heyetleriyle katıldı.

Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın açıklamasında, terör örgütü PKK/PYD'ye verilecek her türlü desteğin kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

Nisan ayında da ABD'ye gelerek Mattis ile Pentagon'da kapsamlı bir görüşme gerçekleştiren Bakan Işık, "İki ülkenin karşı karşıya kaldığı ortak tehditler, iki ülkenin ortak çabasını ve ortak hareket etmesini gerekli kılıyor.” açıklamasını yapmıştı.

Pentagon’dan açıklama

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Milli Savunma Bakanı Işık ile ABD Savunma Bakanı Mattis'in gerçekleştirdiği görüşmede PKK terör örgütü konusundaki kaygılar üzerine mutabakata vardıklarını bildirdi.

Pentagon sözcüsü Dana White tarafından yapılan yazılı açıklamada “Liderler Türkiye’de sivillere ve Türk askerlerine saldırı düzenleyen ve ABD tarafından da yabancı terör örgütü olarak tanınan PKK’ya yönelik kaygılarda mutabık kaldılar.” ifadesi kullanıldı.

White şu ifadelere yer verdi:

“Bakan (Jim Mattis) Türkiye’nin PKK ile mücadelesine desteğini ve PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile işbirliğini artırmayı planladıklarını yineledi.” 

İki bakanın aynı zamanda Suriye krizini de ele aldıkları ifade edilen açıklamada iki ülkenin Suriye’deki insani krizin ve şiddetin azalması konusunda iş birliğine devam edeceklerini belirttikleri ifade edildi.

White ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Bakan Türk hükümeti ve halkının mülteciler ve Suriye’den kaynaklanan insani sorunlar konusundaki cömertliğini takdir etti. İki lider Irak ve Suriye’de istikrar ve barışa yönelik desteklerini yineledi ve Türkiye-ABD güvenlik işbirliği konusunda birlikte çalışacaklarını kaydettiler.” 


Yorumlar