Anasayfa /  Politika

CHP'li vekiler, Meclis'te 'Hepatit C' yazan tişörtlerle basın toplantısı yaptı

CHP'li vekiler, Meclis'te 'Hepatit C' yazan tişörtlerle basın toplantısı yaptı

Abone ol
Abone ol 11 Şubat 2016 14:58

ANKARA (CİHAN)- CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ile CHP'li bazı doktor milletvekilleri, Hepatit C hastalarıyla, üzerlerine 'Hepatit C' yazan tişörtler giyerek; Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi. 500 bin Hepatit C'li vatandaşın yeni ilaçlara ulaşmasını sağlamak üzere acil harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Biçer, hasta için hayati önemde olduğu bilimsel olarak ispatlanmış ilaçların ödemesinin devlet tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Hepatit C'li hastalarla ilgili hazırlanan animasyon filmini izlettiren Biçer, yeni kuşak Hepatit C ilaçlarının SGK'nın ödeme kapsamında olmadığını ve bu nedenle hastaların mağdur olduklarına dikkat çekti. Türkiye'de kayıtlı 35 bin Hepatit C'li hasta bulunduğunu anlatan Biçer, 500 bin civarında kişinin de Hepatit C virüsü taşıdığını bilmeden yaşadığının öngörüldüğünü ifade etti.

Hepatit C hastalarının teşhisin ardından toplumdan dışlandıklarına, sosyal sorunlar yaşamaya başladıklarına vurgu yapan Biçer, dünyada bu hastalığın tedavisinde devrim niteliğinde gelişmeler yaşandığını, yeni kuşak antiviral ilaçlarla tedavi oranlarının yüzde 40'dan, yüzde 95'e çıktığını söyledi. Hastalığın bu ilaçlarla tedavisinin maliyetinin 120 bin lira olduğunu belirten Biçer, şöyle devam etti: "SGK bu ilacın bedelini ödemiyor. Ancak hastalık siroz nedeniyle karaciğer nakli ya da kanser evresine geldiğinde tedavi giderlerini karşılıyor. Daha fazla gecikmeden ve ek düzenleyici engeller koymadan 500 bin Hepatit C'li vatandaşımızın yeni ilaçlara ulaşmasını sağlamak üzere acil olarak harekete geçilmelidir. Yapılması gereken hasta için hayati önemde olduğu bilimsel olarak ispatlanmış ilaçların ödemesinin devlet tarafından yapılmasıdır."

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir ise hastalığın ileri safhalardaki tedavisinin ya da organ naklinin daha maliyetli olduğunu ifade ederek koruyucu hekimliğin önemine dikkat çektiler. Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de sosyal devletin görev ve sorumluluğunun, vatandaşın sağlık ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu kaydetti. İlacın fiyatı ne kadar olursa olsun devlet tarafından karşılanması ve hastaların mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise sağlıkta performans sistemini eleştirdi ve bu sistem içinde koruyucu hekimliğe önem verilmediğini, hatta görmezden gelindiğini ifade etti. Toplantıda söz alan Hepatit C hastaları da yaşadıkları zorlukları dile getirdiler. CİHAN    

Yorumlar