Anasayfa /  Politika

Bozdağ, "Kuzey Irak’ta referandumun yapılması doğru değildir"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ 25 Eylül’de Kuzey Irak’ta yapılması kararlaştırılan bağımsızlık referandumuyla ilgili, "Türkiye bu referandumun yapılmamasının doğru olduğunu, bölgenin huzuru, güvenliği,...

Abone ol
Abone ol 02 Eylül 2017 11:45

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ 25 Eylül’de Kuzey Irak’ta yapılması kararlaştırılan bağımsızlık referandumuyla ilgili, "Türkiye bu referandumun yapılmamasının doğru olduğunu, bölgenin huzuru, güvenliği, istikrarı, barışı için referandumun ertelenmesinin şart olduğunu ifade etmiştir" dedi.

Kurban Bayramı’nı memleketi Yozgat’ta geçiren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yerköy’de AK Parti İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen bayramlaşma programına katıldı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bozdağ, Kuzey Irak’ta 25 Eylül’de yapılması kararlaştırılan bağımsızlık referandumuna yönelik Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin tutumunu eleştirdi.

Türkiye’nin referandum konusundaki tavrının net olduğunu söyleyen Bozdağ, "Irak’ın toprak bütünlüğüne, siyasal birliğine, egemenliğine bağımsızlığına saygı esastır. Türkiye bu birliğinin bozulmaması gerektiğini yüksek bir dille ifade etmiştir. Yapılacak halk oylamasının yanlış olduğunu Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız yüksek düzeyde ifade etmişlerdir. Hem kamuoyun nezdinde hem de yapılan ikili görüşmelerle ifade edilmiştir. Burada referandumun yapılması bölgeye huzur getirmez, istikrar getirmez, güvenlik ortamını bozar bölgeyi istikrarsızlaştırır ve bu bölgede hiç beklenmedik sorunların ortaya çıkmasına yol açar. Bölgede sadece Kürtler yaşamıyor orada ihtilaflı bölgeler var, Türkmenler var, Araplar var. Sadece Barzani’nin tek başına alacağı kararla bu bölgenin kaderinin değiştirilmesi mümkün değildir. Bölge ülkelerinin bu konuda yaklaşımı çok nettir ve hepsi bu referanduma karşıdır. Irak merkezi hükümeti de bu referanduma karşıdır. Dolayısıyla Türkiye bu referandumun yapılmamasının doğru olduğunu, bölgenin huzuru, güvenliği, istikrarı, barışı için referandumun ertelenmesinin şart olduğunu ifade etmiştir. Umarız ki bu referandum ertelenir ve bölge daha fazla istikrarsızlığa, huzursuzluğa, güvensiz ortama itilmez ve yeni kargaşanın ortaya çıkmasına fırsat verilmez. Sağduyu egemen olur. Türkiye bu referandumun ertelenmesi için gerekli girişimleri bu güne kadar sürdürdü, bundan sonra da sürdürecektir" dedi.

"Kerkük’ün referanduma dahil edilmesi yanlış"

Kerkük’ün referanduma dahil edilmesinin de büyük bir yanlış olduğunu ifade eden Bozdağ, "Kerkük üzerinde pek çok ihtilaflı konu vardır ve bunların hiçbirisi açıklığa kavuşturulmamıştır. Çözüme kavuşturulmamıştır. Hem Kerkük hem bölgenin tamamını kapsayan bu referandumu Türkiye olarak yanlış görüyoruz. Büyük bir tarihi hata olarak görüyoruz. Bölgenin huzursuzluğuna, istikrarsızlığına daha fazla güvensiz ortamların oluşmasına yol açacak büyük bir yanlıştır. Umarız bu yanlıştan dönerler" şeklinde konuştu.

Yorumlar