Anasayfa /  Politika

Ali Babacan yeni parti kararını erteledi mi?

Eski bakan Ali Babacan tarafından kurulacağı ileri sürülen yeni partinin sonbahar diye açıklanan kuruluş tarihinin ertelendiği ileri sürüldü.

Abone ol
Abone ol 12 Temmuz 2019 10:22

Eski bakan Ali Babacan tarafından kurulacağı ileri sürülen yeni partinin sonbahar diye açıklanan kuruluş tarihinin ertelendiği ileri sürüldü.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, yazısında "Babacan ekibinin verdiği bilgiye göre partinin kuruluş tarihi revize edildi ve kış veya ilkbaharın ilk aylarına kaydırıldı” dedi.

Kuruluş tarihindeki değişikliğin, AK parti’den gelen tepkilerle bir ilgisinin olmadığını belirten Sarıkaya, Babacan’ın kurmaylarına dayandırdığı yazısında temel gerekçeleri de sıraladı.

Gerekçelerin başında, parti ilke ve programı ile seçmen beklentileri hakkında kapsamlı çalışmalara duyulan ihtiyaç var. Seçmendeki talep değişikliğine ilave olarak, stratejinin de değişmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. 

ERKEN SEÇİM VE EKONOMİK KRİZ

Sarıkaya yazısında şu ifadeleri kullandı: “Burada da kalınmayıp, pozisyon tayini için şu iki sorunun yanıtı da aranmış. İlki:  ‘Partinin kuruluşunu hemen gerçekleştirip, TBMM’de iktidar çoğunluğunun tükenmesine ve bir erken seçimle sonuçlanacak tablonun ortaya çıkmasına aracı olmamız bize getirir? “

İkinci soru ise parti kurmak için kolları sıvayan temkinli, gözleme dayalı ve uygun zemini arayan ekibin genel karakterini de yansıtıyor…Temelini de ekonomik durum oluşturuyor.  Önce birkaç ay sonra bir ekonomik krizin daha çıkması ihtimaline dayanan bu bakışın temel ilkesi,  ‘Ekonomik soruna gerekçe olarak gösterilmeyelim, üzerimize kalmasın ‘ yaklaşımı üzerine kurulu.  Böyle bir zeminin ortaya çıkması sonrası erken genel seçimle iktidara gelen kim olursa olsun Yunanistan’da bu seçim iktidarı kaybeden Çipras’tan farklı olmayacağına inanılıyor”

KADRO KURMA SIKINTISI

Babacan ekibinin kadro kurma sıkıntısına da değinen Sarıkaya şunları yazdı: Bu kararın gerisinde bir üçüncü boyut daha var ki o da fiziksel şartlar ve ekonomik imkanlar ile kadrolar olarak açıklanabilir. Çünkü bugüne kadar hep AK Parti kadrolarına yönelim olduğu, diğer kesimlere ulaşma konusunda yeterli zengin fihriste ulaşamadıklarını belirtiyorlar. Özellikle de görev verilmediği için bir kenarda kalmış AK Parti kadrolarından oluşacak parti yapısının kendileri açısından sıkıntı yaratacağının da altını çiziyorlar.

GÜNDEMDEN DÜŞEBİLİR

Daha ilk adımda hesapları tutmayan Babacan ekibinin zaman geçtikçe kamuoyunda etkisini yitirebileceği de ifade ediliyor. Ankara kulislerinde, ekonomideki pozitif gelişmelerin de Babacan ve ekibine olan ilgiyi azaltacağı, sürecin uzaması halinde yeni partinin gündemin alt sıralarına düşeceği yorumları yapılıyor.


Yorumlar