Anasayfa /  Politika

4 bakandan toplantı sonrası ortak açıklama

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısı, Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldı. 4 bakan, toplantı sonrası düzenledikleri ortak basın toplantısında AB ve vize konuları başta olmak üzere çok önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol
Abone ol 29 Ağustos 2018 17:27

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısı, Dışişleri Bakanlığı'nda yapıldı. 4 bakan, toplantı sonrası düzenledikleri ortak basın toplantısında AB ve vize konuları başta olmak üzere çok önemli açıklamalarda bulundu.



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, toplantı sonrası ortak açıklama düzenledi... 

İşte açıklamadan satır başları:

Mevlüt Çavuşoğlu: Vize serbestisi dahil çabalarımızın  karşılığını AB'den almak istiyoruz ve siyasi engeller çıkarılmasını  istemiyoruz. AB, terörle mücadelede destek olmalı. 

Yeni sisteme geçerken Sayın Cumhurbaşkanımız Hükümet Programı'nda reformlara vurgu yapmıştır. Yeni sistemde de reformlar Türkiye'nin önceliği olmaya devam edecektir. 

Abdulhamit Gül: AB ile ilişkilerin reform çerçevesi içerisinde yapılmasına yönelik çok önemli kararlar aldık. Yeni Hükümet Sistemi'nin getirmiş olduğu avantajlardan yararlanarak yargının hızlanacağı bir döneme gireceğiz. Yargıda hedef süre uygulamasının pilot  uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak'tan itibaren bu uygulama  hayata geçecek. İnsan hakları ve özgürlüğü gelişecek. Hükümetimizin eylem planı revize edilecek. 

Berat Albayrak: Verimli bir toplantı oldu. ABD tarafından Türk ekonomisine bir yaptırım başladı. Ekonomimizi hedef alan gerginlik en üst seviyeye ulaştı.

Bundan sonraki süreçte çok daha yoğun bir çalışma sürecini ortaya koyacağız. İhracat ve ithalat rakamları hedeflerimiz noktasında oldukça pozitif. 2018 yıl Temmuz ayında 2017'nin Temmuz ayına kıyasla 11 milyon doların üzerinde gerçekleşti. 

60 milyar liradan fazla borç yeniden yapılandırıldı.

Türk ekonomisinde en temel sorunlardan biri olan cari açığı azaltma, temel hedeflerimizden biri olmaya devam edecek. 

Finasal mimarimizi yeniden inşa ediyoruz. Türkiye finansal sistemi yeni meydan okumalara karşı çok güçlü bir mimari inşa etmek zorunda. Bu tip dalgalı dönemler ülkemiz açısından çok daha büyük tecrübeleri sınamaları beraberinde getiriyor. 2019 çok güçlü bir yıl olacak. 

Süleyman Soylu: Bu toplantı ülkemizin iradesini açıkça teyit etmektedir. Bakan arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Türkiye bir taraftan AB'ye taahhütlerini yerine getirmeye çalışırken bir taraftan da terörle mücadele etmektedir. 

Terörle mücadelede PKK, DEAŞ, FETÖ ve diğer aşırı sol gruplarla mücadele AB ile de alakalıdır. Aynı zamanda düzensiz göç de aynı şekildedir.

Ne Türkiye eski Türkiye, ne de AB eski AB... AB konusundaki yürüyüşümüz aynı anlayışla devam etmektedir. 

Birkaç aydır küresel ekonomide Amerika merkezli ciddi bir türbülans dönemi yaşıyoruz. Neredeyse dünyadaki bütün ülkeler etkileniyor.

SORU – CEVAP BÖLÜMÜ

-ALMANYA VE FRANSA TEMASLARINDA TÜRKİYE’YE BAKIŞ NASILDI BEKLENTİLERİ NEYDİ? LONDRA’YA DA ZİYARETİNİZ OLACAK MI?

BAKAN ALBAYRAK:

Son birkaç aydır ABD merkezli bir türbülans dönemi yaşıyoruz. Ekonomi merkezli ciddi tehdit edildiği bir süreç yaşıyoruz.

Yeni bir süreci farklı bir şekilde yürütme söz konusu.

ABD’nin son dönemdeki bu çıkışları Türkiye için olduğu kadar başka ülkeler için de problemleri beraberinde getiriyor.

İngiliz muhataplarımızla görüşmelerimiz olacak.

Türkiye ve AB artık iç içe geçmiş iki taraf. Ortak refleksler vermesi gerek iki taraf.

Önemli görüşmeler ortaya koyuyoruz. Önümüzdeki ziyaretlerle bu ilişkilerin çok daha farklı noktaya taşınacağına inanıyorum.

İki tarafta da irade olmalıdır. Gördüğüm şudur: İki taraf için de ortak aksiyon noktasında çok olumlu bir süreç yaşıyoruz.

-AB SÜRECİNDE KİLİT İFADLEERİNDNE BİRSİ DE UYARGIDA REFORM. NASIL BÜR SÜREÇ OALCAK?

BAKAN GÜL:

AB’nin önerileri bizim çalışma alanımız içinde. Türkiye uluslararası hukuka uygun bir hukuk devleti. Elimizdeki tüm imkanları kullanıyoruz iş birliğini sürdürüyoruz.

OHAL’den sonra deregülasyonları da kaldırdık. OHAL’den sonra pozitif hava yargı ve demokrasi alanına da yansıyacaktır.

AİHM nezdine Türkiye’nin şikayetlerinde son 15 yılın en düşük başvurusundayız.





-TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA AB ÜYESİ ÜLKELERLE YÜRÜTÜLEN SÜREÇTEN MEMNUN MUUSNUZ?

BAKAN SOYLU:

Türkiye terörle ilgili olarak çok kritik bir bölgede.

Suriye’yi, Irak’ı biliyoruz. Buralardan gitmeye çalışan bir terör hadisesini de biliyoruz.

FETÖ konusunda maalesef aynı samimiyeti göremiyoruz. Biz İnterpol konusunda bile ortak bir değerlendirmemiz söz konusu değil.

Bunun terör konusunda bir çifte standart oluşturduğu ortadadır.

Ama adi suçlar ve diğer mesellerde AB ile işbirliğimiz devam etmektedir.

Terörün sınırları aştığı bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu sadece bizim sorunumuz değil.

Türkiye DEAŞ ile mücadelede başarıyla sınavını vermiştir. Bu kadar yoğun bir terör mücadelesi yapan bir ülke hukuk devletinin tüm ilkelerin bağlı kalarak bunu başarmaktadır. Yoksa bizi linç ederlerdi.





-AB İLE SORUNLARIN AŞILMASI İÇİN HANGİ ADIMLAR ATILACAK? AB’NİN KARŞILIKLARI NE OLACAK?

BAKAN ÇAVUŞOĞLU:

Avusturya dönem başkanlığında yeni fasılların açılmasını beklemiyoruz gerçekçi olalım. Ama sonuç alacağımız konular var. Bunlardan birisi de vize serbestisi.

Gümrük birliğinin güncellenmesiyle ilgili olarak toplantıların yeniden başlaması gerekiyor. Bu, her iki tarafın da yararınadır.

AB ile sonuç alabileceğimiz süreçler var. Bu adımlar iki taraftaki ilişkilerde pozitif bir ortam yaratacaktır.

Darbe girişiminden sonra AB’de bu süreci anlayamayanlar oldu. Bizim mecburen aldığımız tedbirler sonrasında bizi tekrar denetim sürecine aldılar. Biz buradan çıkabiliriz.

Bir sonraki toplantımız 11 aralık 2018’de adalet bakanımızın ev sahipliğinde gerçekleşecektir.


Yorumlar