Anasayfa /  Politika

12 Eylül mağdurları için sigorta borçlanması kanun teklifi verildi

12 Eylül mağdurları için sigorta borçlanması kanun teklifi verildi

Abone ol
Abone ol 11 Şubat 2016 14:58

ANKARA (CİHAN)- CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 12 Eylül darbesinden zarar görenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için kanun teklifi verdi. Kanun teklifinde, 12 Eylül 1980 ile 13 Aralık 1983 tarihleri arasında siyasi nedenlerle gözaltına alınan, tutuklanan ve hüküm giyenlerin bir yıl içinde başvurmaları halinde sigortalılık sürelerini borçlanabilmelerine imkan verilmesi yer alıyor.

Havutça, kanun teklifinin gerekçesinde, 12 Eylül darbesi üzerinden 35 yıl geçtiğini hatırlatarak, Türkiye’yi tamamen değiştiren müdahale sonrasında 650 bin kişinin gözaltına alındığını, 1 milyon 683 bin kişinin fişlendiğini, 50 kişinin idam edildiğini, 171 kişinin ise işkenceden öldüğünü belirtti. Havutça, 12 Eylül darbesinin, çok büyük boyutta toplumsal tahribata yol açtığı ve çok sayıda insanın hayatının kararmasına neden olduğuna dikkat çekerek, “Söz konusu dönemde ilgili-ilgisiz birçok kişi, hukuka ve insan haklarına aykırı biçimde cezalandırılmıştır. Bu dönemde yaşadıkları ağır travmalardan kurtulabilenler, geçmişten kaynaklanan bir mağduriyet içindedirler. 12 Eylül darbesinin birçok mağduru bulunduğu gibi bu kişilerin mağduriyetleri günümüzde de devam etmektedir.” denildi.

12 Eylül darbesi mağdurlarına karşı borçlu olduklarını ifade eden Havutça, “Bu kanun tasarısıyla, 12 Eylül darbesinden sonra mağdur olan vatandaşlarımıza geçmişe dönük olarak sigortaya borçlanma imkânı getirilerek, emekli olabilmeleri için bir düzenleme yapılmaktadır.” dedi.

Kanun teklifinde, 12 Eylül ile 13 Aralık 1983 arasında siyasi nedenlerle gözaltına alınan, tutuklanan ve hüküm giyenlerin bir yıl içinde başvurmaları halinde sigortalılık sürelerini borçlanabilmelerine imkan verilmesi yer alıyor

CİHAN    

Yorumlar