POLEN MEVSİMİ ve TEDAVİ PROJELERİ

 Polenler çiçekli bitkilerin çoğalmasını sağlayan protein yapısında maddelerdir.Kış bittiğinde havalar 18 dereceye ulaştığı gibi ağaç polenlerinin etkisi başlar.İlkbahar  ve yaz ayları çim ve tahıl polenleri etkili olur.Yaz sonu ve sonbahar başı başrollerde yabani ot polenleri vardır. Polen yoğunluğu çevresel bitki örtüsüne,hava durumuna,mevsim ısısına,yağan yağmur miktarına bağlıdır.

 Polenler havada uçuştuktan sonra en sık solunum yoluyla vucuda alınır.

 Allerjik nezle şikayetleri burunda kaşıntı,su gibi akıntı,tıkanıklık,hapşırık yapar.Gözlerde kaşıntı,sulanma,kızarıklık, şişlik,gözaltı morluğa neden olur.

 Astımlı hastalarda atağa neden olur.Öksürük,hırıltı,nefes darlığı gibi şikayetler ortaya çıkar.

 Nadiren deride kaşıntı,ürtikere neden olur.

 Tedavide ne yapmak gerekli.?

 1-Sadece yılda 1-2 ay hafif şikayetlerle giden ve artma eğilimi yoksa.

2- Hastanın sosyal ve çalışma hayatına olumsuz etkisi yoksa.

Anti allerjik ilaçlarla durumu idare etmek en mantıklısıdır,

Aşı tedavisi (SIT) özellikle koldan aşı tedavisi çok etkili bir tedavi uygulamasıdır.Hangi hastaları aşı tedavisine almalıyız.?

1-Hastanın sosyal ve çalışma hayatını engelliyorsa.

2-Heryıl şikayetler artma eğilimi gösteriyor ve astım şikayetleri başladıysa.

3-Hastanın etkilendiği aylar git gide artıyorsa hastalığın daha da ilerlemesi beklenmemelidir.

 Önemli bir ayrıntı polen allerjisi olarak başlayan daha sonra astım gelişen hastaların çoğunda ev tozu akarı allerjiside allerji kervanına katılır.Bu durum anteallerjik devrede olunduğundan ne deri ne de kan testlerinde ev tozu allerjisi bulunamaz.Kışkırtma testlerinde sıklıkla bu tanı koyulabilir.

 Testlerde polen allerjisine ev tozu akarınında katıldığını bulamasakta hastanın sorgulanması bize bu konuda kesin bilgiler verir.Eğer polen allerjili hastalarda şikayetler baharda başlayıp bitmiyorsa kışa hatta diğer bahara kadar sürüyorsa,bu şikayetler ev içinde yatak odasında ve gece artıyorsa büyük ihtimalle akar allerjiside başlamıştır.Başlangıçta polen aşısına cevap veren hasta git gide daha az aşıdan yarar görür hale gelir.Bu konularda doğru karar vermek astım tedavisinin niye sanat olduğunu açıklar.

 Aşı tedavisi olmayan hafif polen allerjilerinde bazı korunma metodları hastaların polen mevsimini daha rahat geçirmelerini sağlar.

 1-Polenler sıklıkla sabah ve öğle saatlerine kadar havaya karışırlar.Bu nedenle hastaların sabahtan öğlene kadar dışarda bulunmamalarında yarar var.Ayrıca kuru ve rüzgarlı havalarda havadaki polen miktarı artar.Bu durumda dışarı çıkmamak gibi evin pencerelerinide açmamak gerekir.Bu havalarda dışarda spor yapmamak yerinde olur.

 2-Hasta gözlük,şapka,uzun ve kapalı kıyafetler kullanması kısmen polenlerden korunma sağlar.Dışarda kullanılan kıyafetler eve gelince değiştirilmeli ve duş alınmalıdır.

 3-Polen mevsiminde çamaşırları içerde kurutmak,otomobil camlarını kapalı tutmak,polen filtreli araba ve ev kliması kullanmak yararlı olur.

 4-Yağmurdan sonraki saatler havadaki polenlerin azaldığı saatlerdir...

Yorumlar