Anasayfa /  Foto Galeri

Plastikte kullanılan kimyasallara dikkat! Bu hastalıklara sebep olabiliyor..

Günlük hayatta kullanılan plastikteki kimyasallara dikkat çeken Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünden Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, plastikler ve kimyasallar hormonların yapısını, etkisini veya metabolizmasını bozarak başta üreme, tiroit, pankreas gibi birçok hormonal bezdeki hormonların hassas dengesini bozduğunu söyledi. İşte haberimizin detayları...

Plastikte kullanılan kimyasallara dikkat! Bu hastalıklara sebep olabiliyor.. - Sayfa 1

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümünden Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, günlük hayatta plastik kullanımına dikkat çekti. Doç. Dr. Muzaffer İlhan, “Plastik ürünler mutfak malzemelerinden, tekstil ürünlerine, bebek bakım ürünlerinden, inşaat malzemelerine, oyuncaklardan pet şişelere kadar hayatımızda çok sık kullandığımız ürünlerin yapısına katılmaktadır. Bu kimyasallar hormonların yapısını, etkisini veya metabolizmasını bozarak başta üreme, tiroit, pankreas gibi birçok hormonal bezdeki hormonların hassas dengesini bozar” dedi.

Plastikte kullanılan kimyasallara dikkat! Bu hastalıklara sebep olabiliyor.. - Sayfa 2

Endokrin sistem nedir? Nasıl çalışır?

Doç. Dr. İlhan, yaptığı yazılı açıklama ile günlük hayatımızda çok sık kullandığımız plastik malzemelerin sağlığımızı nasıl etkilediğine değinerek şunları söyledi:
"Endokrin engelleyiciler, hormonlarımız üzerine olumsuz etkileri olan doğal veya insan yapımı olan birçok kimyasalı içermektedir. Endokrin engelleyicilerden bahsetmeden önce öncelikle vücudumuzda “endokrin sistem nedir ve nasıl çalışır” konusunda biraz bahsetmek daha uygun olur.

Plastikte kullanılan kimyasallara dikkat! Bu hastalıklara sebep olabiliyor.. - Sayfa 3

Hormonlar aslında vücudumuzda bir hücrenin diğer hücreye gönderdiği mesaj mahiyetinde haberleşme araçlarıdır. Bu mesajlar yoluyla hücreler arasındaki haberleşme hücrenin kendisine, yakınındaki diğer bir hücreye ve uzaktaki başka bir hücreye olabilir. Hormonların diğer hücrelere aynı telefondaki SMS’ler gibi kısa bir uyarısı veya uzunca bir mektup gibi daha güçlü etkileri olabilir. Bir hücre hormon dediğimiz bu mesajlar yoluyla karşı hücreyi etkileyerek o hücrenin çalışmasını, bölünüp çoğalmasını, metabolizmasını ve hatta ölümünü etkiler ve yönetir.

Plastikte kullanılan kimyasallara dikkat! Bu hastalıklara sebep olabiliyor.. - Sayfa 4

Vücudumuzda bu yönetim işini yapan bazı özelleşmiş dokular vardır. Bunların başında tiroit, paratiroid, pankreas, böbreküstü bezi, yumurtalık ve testisler sayılabilir. Bu bezleri ise beynimizde hipotalamus ve hipofiz bezleri orkestra şefi gibi yönetir ve bu yönetim çok hassas ayarlar ile yapılır.