Anasayfa /  Foto Galeri

Perseverance Rover ne demek? Perseverance görevleri neler?

NASA'nın bir ton ağırlığındaki Rover tipi uzay aracı Perseverance, 7 aylık yolculuğunu tamamlamış oldu. Perseverance aracı, kendisine addedilen görevleri yerine getirmek için çalışmalara başladı. Peki, Perseverance Rover ne demek? Perseverance görevleri neler?

Perseverance Rover ne demek? Perseverance görevleri neler? - Sayfa 1

Mars'a iniş girişiminde bulunan beşinci NASA uzay aracı olan Perseverance, 7 aylık yolculuğunu tamamladı. Bu gelişme sonrasında Perseverance'nin görevleri, tarihi günün ardından gündeme geldi. NASA'nın Temmuz 2020'de Mars'a gönderdiği uzay aracı Perseverance Rover ne demek? Mars uzay aracı Perseverance görevleri neler? Perseverance ne zaman dönecek?

Perseverance Rover ne demek? Perseverance görevleri neler? - Sayfa 2

PERSEVERANCE NE DEMEK? 

NASA'nın Mars'a gönderdiği uzay aracının ismi olan Perseverance'nin anlamı Türk diline "Azim" olarak çevriliyor. Perseverance (eski adı ile Mars 2020 veya Percy), NASA'nın Mars Keşif Programı'nın parçası olarak yapılan bir keşif aracıdır.  Kamuoyunda dikkat çeken uzay aracı 30 Temmuz 2020 tarihinde Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden uzaya fırlatıldı.

PERSEVERANCE'IN ÖZELLİKLERİ

Ortalama bir otomobil büyüklüğünde (3 metre boyunda, 2,7 metre genişliğinde, 2,2 metre yüksekliğinde) ve 1025 kilogram ağırlığında bir araç olan Perseverance “çok misyonlu radyoizitop termoelektrik jeneratör” adı verilen bir enerji kaynağı sayesinde hareket ediyor. Bu jeneratör plütonyumun radyoaktif bozunmasıyla ortaya çıkan ısı enerjisini elektriğe dönüştürerek uzay aracını hareket ettiriyor.

Perseverance Rover ne demek? Perseverance görevleri neler? - Sayfa 3

MARS UZAY ARACI PERSEVERANCE GÖREVLERİ NELER?

Perseverance’ın görevi, Mars’ta eğer varsa, geçmişte yaşamış mikroskobik canlıların izini sürmek. 1970’lerde gerçekleştirilen Viking misyonlarından bu yana doğrudan “biyolojik imza” arayan ilk NASA misyonu Perseverance olacak. Perseverance, Mars'ta yaşamın mümkün olup olmadığını sentezleyecek olan araç, kaya ve regolit örneklerini toplayarak Dünya'ya dönecek. Öte yandan, ABD, Perseverance ile 9 kez başarılı şekilde Mars'a uzay aracı gönderen tek ülke olma özelliğine kavuştu.

Perseverance Rover ne demek? Perseverance görevleri neler? - Sayfa 4

PERSEVERANCE DÜNYA’YA NE ZAMAN DÖNECEK?

Perseverance Mars’ta bulunan Jezero Krateri’ni en az 1 Mars yılı boyunca (Dünya zamanıyla yaklaşık 687 gün) boyunca inceleyecek. Ardından 2030’lı yıllarda yeniden Dünya’ya dönecek. NASA Jezero Krateri’nden elde edilecek verilerin Burdur’da bulunan Salda Gölü’nden alınan örneklerle kıyaslanacağını, Salda’nın Mars’ı daha iyi anlamamızı sağlayacağını da duyurdu.

Kaya ve toprak parçalarını toplayarak Dünya’ya gönderilmek üzere tüplere doldurup Mars yüzeyine bırakacak olan uzay aracı, aynı zamanda Kızıl Gezegen’in jeolojik yapısını inceleyerek, gelecekte Mars’a inecek astronotların, atmosferdeki karbondioksitten oksijen üretip üretemeyeceklerini test edecek. Perseverance’ın hazırladığı tüpler ise NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından 2026’da Mars’a gönderilmesi planlanan daha küçük bir araç tarafından buradan alınacak ve Dünya’ya getirilecek.