Anasayfa /  Foto Galeri

PCR test sonucunu beklemeye son! Artık 10 saniye sürüyor

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) Türk araştırmacılar tarafından Covid-19 teşhisini 10 saniyede yapabilen bir test geliştirildi.

PCR test sonucunu beklemeye son! Artık 10 saniye sürüyor - Sayfa 1

Türk araştırmacılar tarafından geliştirilen ve Covid-19 teşhisini 10 saniyede yapabilen test kullanılmaya başlandı.

PCR test sonucunu beklemeye son! Artık 10 saniye sürüyor - Sayfa 2

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) Türk araştırmacılar tarafından Covid-19 teşhisini 10 saniyede yapabilen bir test geliştirildi.

Yüzde 99 güvenilirlikle sonuç verdiği belirlenen "Diagnovir" adlı sistem, güvenilirlik testlerini geçerek kullanılmaya başlandı.

PCR test sonucunu beklemeye son! Artık 10 saniye sürüyor - Sayfa 3

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından kurulan iş birliğiyle UNAM'da geliştirilen sistemin kullanıma başlaması dolayısıyla  açıklama yaptı.

PCR test sonucunu beklemeye son! Artık 10 saniye sürüyor - Sayfa 4

Yeni tip corona virüsün (Covid-19) Türkiye'de görülmeye başlamasının hemen ardından hızlı sonuç veren bir test sisteminin geliştirilmesi için başlanan projenin tamamlandığını ve PCR'ın yerini alabilecek, saniyeler içinde sonuç verebilen yöntemin başarıyla hayata geçirildiğini ifade eden Atalar, şu bilgileri verdi:

"Şu anda seri üretim sürecine geçildi. Dünyanın her tarafından sisteme talep var ve kullanmak istediklerini belirtiyorlar. Özellikle Covid-19 riski büyük olan havaalanı gibi yerlerde, sonucu hemen alınabildiği için havaalanları istiyor, üretimin durması büyük maliyetlere neden olabileceği için büyük fabrikalar istiyor. Örneğin, Alman Futbol Ligi istedi. Dünyada eşi olmayan bir sistem olduğuna inanıyoruz"