Anasayfa /  Ekonomi

Dolar fiyatları yükseldi mi? Dolar/TL ne kadar oldu? (08.03.2019)

Dolar/TL'de yukarı baskı devam ediyor, kur dün 14 Ocak'tan beri ilk kez 5.48'i test ettikten sonra bu sabah da güne 5.47 civarında başladı. Bankacılar başta ABD verileri olmak üzere bugün küresel piyasaların yakından izleneceğini söylediler.

Abone ol
Abone ol 08 Mart 2019 13:42

Dolar/TL’de yerel seçim öncesi ABD Türkiye ilişkileri yakından takip edilirken son dönemde başta S-400 olmak üzere ikili ilişkilere yönelik artan endişelerle kur yukarı baskılanmış durumda.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Türkiye Rusya’dan S-400 füze sistemleri satın alınmasına ilişkin anlaşma imzalamış ve teslimat sürecinin Temmuz ayından itibaren başlayacağı açıklanmıştı.

ABD ise Türkiye’nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alma planlarından vazgeçmemesi halinde ABD’nin F-35 savaş uçaklarını Türkiye’ye satmayacağı söyleminde bulunuyor.

Dolar/TL saat 09:14 itibarıyla 5.4670/5.4695 seviyesinde bulunuyor, euro/TL ise 6.1208/6.1282 seviyesinde. Kurların söz konusu seyri devam ediyor.

ECB KARARI SONRASI KÜRESEL PİYASALAR İZLENECEK

Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün faiz oranlarına ilişkin yönlendirmesini değiştirerek ilk faiz artışının zamanlamasını en erken gelecek yıla erteledi ve bankalara yeni uzun vadeli krediler sundu.

Ziraat Yatırım tarafından bugün yayımlanan notta, “Dün Avrupa Merkez Bankası’ndan piyasa dostu adımlar gelse de, büyüme ve enflasyon tahminlerinin ciddi bir şekilde aşağıya revize edilmesi piyasalarda tedirginlik yarattı. Bu sabah da Çin’den ticaret verilerinin zayıf gelmesi piyasalar üzerinde ilave baskı yaratıyor. Bu kapsamda, bugün ABD’den öğleden sonra açıklanacak tarım dışı istihdam verisi mevcut risk ortamına göre fiyatlanabilir” görüşüne yer verildi.

Euro ECB’nin para politikasını gevşetme yanlısı sinyallerinin etkisiyle 21 ayın dip seviyesine yakın seyrederken, para piyasaları günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ABD tarımdışı istihdam verisi öncesinde daha fazla oynaklık bekliyor.


Yorumlar